Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Η τήρηση των νόμων εκ μέρους της αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί πολιτική βούληση, αν θέλω εφαρμόζω...

Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η τήρηση της νομιμότητας δεν είναι πολιτικό ζήτημα, ούτε θέμα πολιτικής βούλησης, όπως λαθεμένα, κατά τη γνώμη μας, κάποιοι επικαλούνται. Είναι αυτονόητη αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση ΟΛΩΝ μας. Αν ήταν διαφορετικά, τότε οι κάθε λογής ασκούντες εξουσία θα έπρεπε να ήταν στο απυρόβλητο του νόμου. Αυτή όμως η αντίληψη αποτελεί τη βασικότερη αιτία της σημερινής κατάστασης της χώρας μας.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Λαμία σε ό,τι αφορά στους δημόσιους ελεύθερους χώρους είναι απαράδεκτη: Εμπορευματοποίηση, παράνομη κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανση, τέντες και πλαστικά κιόσκια απαράδεκτα αισθητικά, είναι μερικές από τις διαπιστώσεις.

Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Όμως, ο κόμπος πια έφθασε στο χτένι! Η ανοχή απέναντι στην ηγεσία της Δημοτικής Αρχής εξαντλήθηκε. Για την κατάσταση αυτή έχουμε[...] ασχοληθεί κατά κόρο με ανακοινώσεις, προτάσεις, παρεμβάσεις, επισκέψεις στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, καταγγελίες τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και εκτός, αλλά και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς αποτέλεσμα. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί για μας το έσχατο μέτρο - μέσο ανάγκης. Είμαστε, ως ενεργοί πολίτες, αποφασισμένοι να δεχθούμε την όποια κριτική γι’ αυτή μας την ενέργεια, την προσφυγή μας στη δικαιοσύνη, η οποία φυσικά και είναι νόμιμο δικαίωμα. Είναι όμως υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής, και όλων των παρατάξεων, να αναλάβουν τις δικές του ευθύνες. Είναι ταυτόχρονα και μέλημα όλων των πολιτών, και των κινημάτων, να τους «υποχρεώσουμε» να το πράξουν!

Έχουμε δικαίωμα ως δημότες και ενεργοί πολίτες να ζητάμε διαφάνεια, έλεγχο, συμμετοχή, ίση μεταχείριση και νομιμότητα. Έχουμε δικαίωμα να διεκδικούμε σεβασμό στους κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους. Έχουμε δικαίωμα ως πεζοί, ως γονείς για τα παιδιά μας, ως ηλικιωμένοι, να διεκδικούμε βιώσιμη κινητικότητα και ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση σ’ αυτούς τους χώρους, όπως έχουμε και το δικαίωμα της νυχτερινής ξεκούρασης και του ύπνου. Θεωρούμε ως αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών, που διέπουν αυτά τα δικαιώματα.

Θεωρούμε επίσης ότι η σημερινή συγκυρία απαιτεί μια συγκροτημένη, οργανωμένη και πειθαρχημένη αγορά με σωστούς επαγγελματίες, που να σέβονται τους πελάτες τους, αλλά και την τοπική κοινωνία. Σωστούς επαγγελματίες που να σέβονται τον υγιή ανταγωνισμό, τον συνάδελφό τους και την εικόνα της πόλης. Πελάτες – καταναλωτές που να απαιτούν ποιότητα και σεβασμό.

Στη σημερινή κρίση, κρίση κυρίως αξιών, δεν μπορεί να ανεχόμαστε πια την παρανομία και την ασυδοσία. Στο όνομα της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να καταλυθεί η νομιμότητα και ο αλληλοσεβασμός.
Λαμία, 25 Ιουνίου 2011

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας