Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μέτρα στήριξης των συμπολιτών μας
που πλήττονται από την κρίση


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να βρεθεί δίπλα στον δημότη, που θα πληγεί από την κρίση.

Προτείνουμε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται και θα πληγούν από την κρίση. Τα μέτρα αυτά έχουν συμβολική αξία έμπρακτης παρέμβασης στα προβλήματα του δοκιμαζόμενου λαού. Αναδεικνύουν την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και στοχεύουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της πόλης. Ως τέτοια προτείνονται:

- Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
- Διευκόλυνση των εργαζόμενων και ανέργων γυναικών με ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης τις απογευματινές ώρες.
- Επιδότηση διδάκτρων για φροντιστήρια προετοιμασίας για εξετάσεις και ξένη γλώσσα, για :
-Όσους δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ
-Τις πολύτεκνες οικογένειες ανεξαρτήτου εισοδήματος
-Τα άτομα με αναπηρίες ανεξαρτήτου εισοδήματος

- Στελέχωση γραφείου ανέργων. Σύνδεση με τοπικές επιχειρήσεις και τον Ο.Α.Ε.Δ. Διευκόλυνση ανέργων για ανεύρεση εργασίας.

- Διευκόλυνση των ανέργων, που χάνουν το δικαίωμα περίθαλψης για πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Ι.Κ.Α. και του Ε.Σ.Υ.

- Ενίσχυση δημιουργίας ανταλλακτικών μορφών οικονομίας (ανοιχτά παζάρια) και δημιουργία κοινωνικής επιχειρηματικότητας με στόχο τη διευκόλυνση των ανέργων και των απόρων. Διεύρυνση των υπαρχόντων δραστηριοτήτων και δημιουργία νέων (κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, συσσίτια για απόρους κ.α.)

- Ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης με απασχόληση δημοτικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε «πολυτελείς» υπηρεσίες (π.χ. γραφείο δημάρχου, γραφείο επικοινωνίας κ.α.) για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

- Αναστολή πληρωμής των χρεών προς το Δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και των απόρων συμπολιτών μας που δηλώνουν σχετική αδυναμία.

- Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Συμπαράστασης» με δικαιούχους τους:
-Συνταξιούχους του ΟΓΑ
-Δικαιούχους του ΕΚΑΣ
-Απόρους της Πρόνοιας
-πολύτεκνες οικογένειες
-ΑΜΕΑ
Με την «Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης» θα παρέχονται προνομιακές τιμές και εκπτώσεις στους κατόχους της σε συνεργασία με την Τοπική Αγορά.

Στήριξη της τοπικής αγοράς με μέτρα και πρωτοβουλίες όπως:
• Την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια για τις νέες επιχειρήσεις που θα έχουν ως έδρα την πόλη μας.
• Την Έκδοση Οδηγού Πόλης, με σκοπό τη στήριξη της τοπικής αγοράς
• Τη χρηματοδότηση από τον Δήμο καμπάνιας στήριξης της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας

• Τη λήψη νομικών πρωτοβουλιών για την παρεμπόδιση εγκατάστασης κοντά στην πόλη εμπορικών δραστηριοτήτων από πολυεθνικές και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες της πόλης να αναπτύξουν διάθεση για κοινωνική προσφορά, δημιουργικότητα και εθελοντισμό.

Για την χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων προτείνουμε τη δημιουργία «Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Συμπαράστασης» (με ειδικό κωδικό στον Προϋπολογισμό εσόδων του Δήμου) και πηγές χρηματοδότησης που θα προέλθουν πρωτίστως από τη μείωση κατά 50% των μισθών ή αντιμισθιών των αιρετών και την κατάργηση των μισθών των αιρετών προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου καθώς και την δραστική περικοπή στο ελάχιστο των επικοινωνιακών δαπανών και εξόδων προβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: