Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τράπεζα Χρόνου στην εποχή της κρίσης



Η κρίση που πλήττει τη χώρα και όλους μας με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας δίνει καίριο χτύπημα στην ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

Την απάντηση πρέπει να δώσει η ίδια η κοινωνία με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης αναπτύσσοντας και εξωχρηματικές συναλλαγές. Έτσι κι αλλιώς, λεφτά δεν υπάρχουν και η κατάσταση θα χειροτερέψει. Ιδιαίτερα δεν υπάρχουν στις τσέπες των ανέργων, των φοιτητών, των συνταξιούχων.

Ο συνδυασμός μας θα στηρίξει στην περιοχή της Λαμίας τη δημιουργία Τράπεζας Χρόνου για την ανταλλαγή υπηρεσιών ανάμεσα στους δημότες.

Η τράπεζα χρόνου δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ανταλλάσουν υπηρεσίες με βάση το χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές. Έτσι ένας ελαιοχρωματιστής μπορεί να βάψει σε 2 ώρες το δωμάτιο ενός μαθηματικού, οπότε πιστώνεται 2 χρονοευρώ στην τράπεζα χρόνου. Ο μαθηματικός μπορεί να τα πληρώσει κάνοντας 2 ώρες φροντιστηρίου στην κόρη μιας νοικοκυράς, που με τη σειρά της θα τα πληρώσει φυλάσσοντας τα παιδιά ενός μηχανικού υπολογιστών για 2 ώρες κοκ. Τα χρονοευρώ που κερδίζουμε βοηθώντας τους συμπολίτες μας, πιστώνονται στην τράπεζα για να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε τα χρειαστούμε. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε, αφιερώνοντας μόνο το χρόνο μας, να απολαμβάνουμε υπηρεσίες που χρειαζόμαστε αλλά δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε. Την ίδια στιγμή ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας αναπτύσσοντας το πολύτιμο κοινωνικό κεφάλαιο που απαιτείται για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δύσκολες εποχές.

Οι βασικές αρχές είναι:
• Όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία
• Κάποιες δουλειές είναι πέρα και πάνω από χρήματα
• Η αμοιβαιότητα μας βοηθάει όλους
• Οι κοινωνικοί δεσμοί είναι απαραίτητοι
• Σεβασμός σε όλους τους συμπολίτες μας.

Οι τράπεζες χρόνου ξεκίνησαν εδώ και 2 δεκαετίες στην Αμερική και αναπτύσσονται ραγδαία. Χωρίς να είναι απαραίτητο, βασίζονται στις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο και οι βάσεις δεδομένων, για την χρέωση την πίστωση και την ανάδραση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες πετυχημένες, σε 37 χώρες και καμία στην Ελλάδα.

Προτείνουμε στους συμπολίτες μας, να κάνουμε μια αρχή στο Δήμο Λαμίας για να ανακτήσουμε το πνεύμα της αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, που δυστυχώς οι πατεράδες μας άφησαν στα χωριά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: