Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης στον Δήμο Καρδίτσας

Τον τελευταίο χρόνο αναπτύχθηκαν κσι συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην πόλη μας πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου ασφαλείας και συλλογικής δράσης ως απάντηση στην πίεση και τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η συνεχιζόμενη κρίση. Οι δράσεις αυτές εντοπίζονται στους τομείς των τροφίμων, ρούχων, της ανταλλαγής και επανάχρησης ειδών, σε δράσεις συλλογικής κουζίνας κλπ. Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης, συντονισμού, ζύμωσης, εμπλουτισμού και καθιέρωσης τέτοιων δράσεων καλούμε την Πέμπτη 14/2 στις 6μ.μ. στην αίθουσα της ΤΕΔΚ (Μ. Αλεξάνδρου 34, 1ος όροφος), όσους/ες επιθυμούν να διαμορφώσουν και συμβάλουν στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και υποστήριξη κοινωνικής δομών αλληλεγγύης που έχει ανάγκη η πόλη, ο Δήμος της Καρδίτσας και οι δημότες της.

Θα διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας τεσσάρων κοινωνικών δομών:

Κοινωνικό Ιατρείο
Κοινωνικό Φαρμακείο
Κοινωνική κουζίνα και παντοπωλείο
Συλλογή ρούχων και παιδικών παιχνιδιών

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρούμε πως είναι ηλειτουργία ενός ιατρείου – φαρμακείου κοινωνικής αλληλεγγύης (όπως ήδη ισχύει σε πολλές πόλεις), που θα προσφέρει χωρίς οικονομική επιβάρυνση, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν την αναγκαία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία, με στόχο ένα δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα υγείας.

Η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση δικαιωμάτων απαιτεί πλέον συγκεκριμένες δράσεις και οργάνωση. Τα δίκτυα αλληλεγγύης είναι σήμερα απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρωπιάς μας, της συνοχής του κοινωνικού ιστού, αλλά κυρίως για την επαναθεμελίωση σχέσεων που να ξαναχτίζουν την συλλογικότητα και να αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό, τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση.

Μετατρέπουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, από φιλανθρωπία που επιδεικνύουν αυτοί που έχουν αμύθητη περιουσία ενώ μας κλέβουν, σε βαθιά πολιτική πράξη συλλογικής αντίστασης, υπενθυμίζοντας πως το συλλογικό συμφέρον είναι δυνατότερο από το ατομικό και πως υπάρχουν πράγματα που δεν πωλούνται, ούτε αγοράζονται.

Ευελπιστούμε στη συμμετοχή ατόμων αλλά και συλλογικοτήτων (π.χ. Ιατρικός, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Οικόσφαιρα, Δήμος Καρδίτσας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Εκκλησία κ.α.)

Πρωτοβουλία πολιτών για την Κοινωνική Αλληλεγγύη στην Καρδίτσα