Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Αυτάρκεις κοινότητες ανθρώπων


Για το μείζον ζήτημα του 21 αιώνα, που είναι η εξασφάλιση τροφής οι τάσεις είναι:
1. Υψηλή ζήτηση για την ειδικότητα “κάθετος αγρότης” που θα καλλιεργεί στους ουρανοξύστες.(ίσως και κάθετος κτηνοτρόφος Antinews).
2. Community Supported Agriculture CSA/Food Coops “To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πολιτικά πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!” Ο επόμενος «τρομοκράτης» που θα κυνηγηθεί ανηλεώς από το αστικό σύστημα, θα είναι ο αυτάρκης πολίτης. Το ονόμασαν ξερίζωμα καλλιεργειών προς το παρόν.
Μια Food-Coop είναι η [...] ίδρυση τοπικών κοινοτήτων μεταξύ παραγωγών τροφίμων και καταναλωτών. Παραγωγός θα μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα καλλιέργειας. Οι καταναλωτές θα μπορούν να συμμετέχουν με ελάχιστη προσωπική εργασία το χρόνο στην καλλιέργεια, στην παραγωγή, στη συσκευασία, στη διανομή.
Η κεντρική ιδέα είναι ο ανεφοδιασμός με τρόφιμα όσων συμμετέχουν στην κοινότητα. Το πλεονέκτημα για τους παραγωγούς θα είναι η διασφάλιση μιας εγγυημένης ζήτησης, ενώ οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι θα προμηθεύονται αγνά τρόφιμα στην καλύτερη δυνατή τιμή, χωρίς την αλυσίδα των ενδιάμεσων.
Ποια θα μπορούσαν να είναι τα πλεονεκτήματα μιας τοπικής κοινότητας τροφίμων:
1. Αυτάρκεια διατροφής: ένα πρώτο στάδιο προς την καθολική ανεξαρτησία!
2. Κοινότητα: μικρά, διαφανή, εύκολα διαχειρίσιμα δίκτυα, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και στο μέλλον θα αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική βαρύτητα. 3. Πολιτική τιμών, φθηνές τιμές για τον καταναλωτή, από τον παραγωγό της κοινότητας στον καταναλωτή της κοινότητας, χωρίς ενδιάμεσους. Ταυτόχρονα καλές τιμές για τον παραγωγό, αλλά χαμηλότερες από τα προϊόντα των μεγαλοδιανομέων.
Αυτό είναι δυνατό γιατί:
- αποκλείονται οι ενδιάμεσες κλίμακες κέρδους (αλλεπάλληλες τιμολογήσεις)
- οι καταναλωτές εργάζονται 3-4 απογεύματα το χρόνο για την “κοινότητα” στην καλλιέργεια, στη συλλογή ή στην παραγωγή των τροφίμων
- οι καταναλωτές αναλαμβάνουν τη διανομή προς τις αποθήκες, π.χ. σε 40 αποθήκες, σε 40 γειτονιές μιας μικρής πόλης
4. Η ποιότητα των τροφίμων την οποία θα παράγει μια κοινότητα θα είναι καλύτερη, γιατί βασική υποχρέωση θα είναι:
- αγνοί μη οργανικοί σπόροι, όχι ύποπτης ή υβριδικής προέλευσης
- οι θρεπτικές ουσίες/τα αρώματα/τα ιχνοστοιχεια κτλ. θα είναι περισσότερα.
- τα τρόφιμα θα είναι πιο φρέσκα, αφού οι διαδρομές μεταφοράς θα είναι μικρότερες
- η παραγωγή θα γίνεται με χειροποίητη φροντίδα και ποιότητα
5. Ο ανεφοδιασμός με τα σωστά είδη διατροφής είναι ίσως η βασικότερη, η πιο υπεύθυνη αλλά και η πιο απαιτητική ενασχόληση της ημέρας για τη νοικοκυρά.
6. Υπάρχει αμοιβαιότητα & ασφάλεια, γιατί λειτουργεί σαν υπεύθυνο κοινωνικό δίκτυο & προστατευτικό δίχτυ.. http://allenaki.wordpress.com/2010/01/21/food-coop/. 21/1/10