Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Πώς είναι δυνατόν να βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα εκείνοι που τα δημιούργησαν ;

Δημοτική Κίνηση
«Κοζάνη -Τόπος να ζεις»
www.toposnazeis.gr Πλ. Γιολδαση 2

Η σύσκεψη με τον κ. Κουκουλόπουλο:
Οι καρέκλες άλλαξαν, τα αδιέξοδα παραμένουν

Δυστυχώς για το κ. Κουκουλοπουλο η σύσκεψη που έγινε με τους αυτοδιοικητκούς των πρώτου βαθμού της περιοχής, «δεν του βγήκε». Δεν μπόρεσε να δώσει τα χαρακτηριστικά της φιέστας στην πρώτη του εμφάνιση ως Υφυπουργός. Μικρή συμμετοχή αιρετών, δείγμα της απογοήτευσης, σκυμμένα κεφάλια, αρκετές ενστάσεις. Ακόμη και οι κομματικοί φίλοι που επιστρατεύτηκαν ήταν λίγοι για να καλύψουν το μεγάλο κενό στην αίθουσα

Εμείς, ως Δημοτική Κίνηση, επιδιώξαμε με την παρουσία μας: α) να ζητήσουμε ευθύνες για την πορεία της χώρας και του δήμου, β) να αποκαλύψουμε τις χρεοκοπημένες πολιτικές του παρελθόντος, αλλά και τις αδιέξοδες του παρόντος, γ) να αμφισβητήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία του Καλλικράτη και δ) να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις.

Ο εκπρόσωπός μας κ. [...]Λ. Ιωαννίδης κάλεσε τον κ. Κουκουλόπουλο, ως δήμαρχο Κοζάνης επί εικοσαετία, ως πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ επί δύο θητείες, ως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ -και πλέον της κυβέρνησης- να αναλάβει τις ευθύνες του, αφενός για την οικονομική, πολιτική και ηθική χρεοκοπία της χώρας και αφετέρου για την τραγική οικονομική κατάσταση του δήμου Κοζάνης.

Τονίσαμε επίσης ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αποτελεί απροκάλυπτη επίθεση στη βιωσιμότητα της χώρας, οι πολίτες της οποίας οδηγούνται σε βαρύτερες θυσίες, άδικα κατανεμημένες, χωρίς καμιά προοπτική εξόδου από την κρίση. Ο κ. Κουκουλόπουλος αλλά και οι υπόλοιποι υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής μας που υπερψήφισαν το μεσοπρόθεσμο καλούνται μεταξύ άλλων να απολογηθούν, διότι :

· ξεπουλούν οριστικά την περιουσία του ελληνικού λαού και υποθηκεύουν την εθνική κυριαρχία

· μεταθέτουν για μια ακόμα φορά τα βάρη στα συνήθη θύματα και τη χρεοκοπία της χώρας στο μέλλον, (αφού «απλά κερδίζουμε χρόνο» κατά ομολογία και του κ. Κουκουλόπουλου)

· περικόπτουν το κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία.), ενώ επιμένουν να συντηρούν, σε προκλητικά μεγάλο ύψος τις στρατιωτικές δαπάνες

· βάζουν στην κατάψυξη την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία με λογικές fast track.

· εκφυλίζουν την πράσινη ανάπτυξη σε .. ανέκδοτο, έτσι όπως διαφαίνεται από τις πρώτες εξαγγελίες του άλλου συντοπίτη μας υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου

· αδυνατούν - κατά δήλωση του κ. Υφυπουργού- να προωθήσουν μια σειρά επιλογών (Καλλικράτης, πάταξη φοροδιαφυγής, ΕΣΠΑ, κλπ.).

· αλλοιώνουν στην πράξη την ψήφο των πολιτών που τους εμπιστεύτηκαν με βάση ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα.

Όμως η ανάληψη ευθύνης σπανίζει σε αυτόν τον τόπο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον κ. Κουκουλόπουλο, αλλά όλο το μεταπολιτευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Αφορά πρωτίστως το δικομματισμό και το πελατειακό, αντιπαραγωγικό κράτος που δημιούργησε. Αφορά όμως και όλες εκείνες τις πολιτικές, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες που εξέθρεψαν ή στήριξαν το λαϊκισμό, το συντεχνιασμό, τον κομματικό συνδικαλισμό, τον τοπικισμό, την ανομία, την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Κατ΄ επέκταση αφορά και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που στήριξαν και στηρίχτηκαν από την πελατειακή διακυβέρνηση. (Ως γνωστό, πολιτικές ευρείας κατανάλωσης χωρίς κοινωνικά στηρίγματα δεν υπάρχουν)

Ένα δεύτερο σημείο το οποίο θέσαμε ήταν ο εκτροχιασμός του Καλλικράτη. Ο κ. Κουκουλόπουλος, ως καθʼ ύλην αρμόδιος, κλήθηκε να απολογηθεί για μια ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης. Με τον Καλλικράτη έγινε μεταφορά αρμοδιοτήτων και βαρών στην τοπική αυτοδιοίκηση με «λογιστικά» κριτήρια, καθʼ υπόδειξη της Τρόικας, χωρίς πόρους και χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό. Δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα από όσα έχουν κάνει την αυτοδιοίκηση πρωταθλητή της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς. Ούτε καν η απλή αναλογική δεν θεσμοθετήθηκε σαν μέτρο εξυγίανσης και δημοκρατικού ελέγχου.

Καλέσαμε επίσης τον κ. Κουκουλόπουλο να δώσει εξηγήσεις για τα άθλια οικονομικά του δήμου μας. Όσο κι αν θέλει να αποκρύψει την αλήθεια, τα νούμερα είναι ζοφερά και αμείλικτα. Η συνταγή που χρεοκόπησε τη χώρα εφαρμόστηκε και στο δήμο Κοζάνης. Και η ευθύνη της χρεοκοπίας έχει ονοματεπώνυμο.

Ένα τελευταίο θέμα που μπήκε στη σύσκεψη από τον κ. Υφυπουργό ήταν η ΔΕΗ. Εκεί είναι να απορεί κανείς με -τις γνωστές στο πανελλήνιο πλέον- «κωλοτούμπες»: Πώς από τις «κόκκινες γραμμές» ότι «δεν θα πουληθεί ούτε ένα μεγαβάτ» φτάσαμε στις μαζικές πωλήσεις μονάδων και στην περαιτέρω ασύμφορη ιδιωτικοποίηση. Πώς από τους λεονταρισμούς περί «αντικατάστασης όλων των λιγνιτικών μονάδων» φτάσαμε στο αναπόφευκτο πλέον κλείσιμο των μισών μονάδων ; Καμιά απάντηση.

Τα όσα ειπώθηκαν αποδεικνύουν ότι η εμμονή στη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και η άρνηση για την έγκαιρη στροφή σε μια πράσινη μεταλιγνιτική περίοδο οδηγούν την περιοχή μας σε κατάρρευση. Βασικός μέτοχος και θιασώτης αυτής της λογικής υπήρξε και ο «λιγνιτάρχης» κ. Κουκουλόπουλος, σε αγαστή συνεργασία με το συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΔΕΗ. (Εξού και η σπουδή του να παρακάμψει την πρόταση του κ. Ιωαννίδη για την επιβολή του φόρου στερεών καυσίμων στη ΔΕΗ (120 εκ/έτος) και τη διάθεση του ποσού για έργα της μεταλιγνιτικής περιόδου).

Ο κ. Κουκουλόπουλος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε την αποτυχία της κυβέρνησης σε αρκετούς τομείς. Γιατί άραγε τώρα να αλλάξουν τα πράγματα; Πώς είναι δυνατόν να βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα εκείνοι που τα δημιούργησαν ;

Είναι υποχρέωσή μας να αντισταθούμε σε όσους συνεχίζουν να υποθηκεύουν το μέλλον και τη βιωσιμότητα του τόπου. Προφανώς όμως δεν αρκεί η επισήμανση των ευθυνών και των αυτουργών. Η επιστροφή στην προ μνημονίου εποχή, ούτε εφικτή, ούτε επιθυμητή είναι. Διότι θα μας οδηγήσει σε μία από τα ίδια. Πρέπει λοιπόν να δούμε την κρίση και ως ευκαιρία. Να προωθήσουμε τη ρήξη με το παλιό, να ξεριζώσουμε τα παράσιτα που εμποδίζουν το νέο να βλαστήσει. Όσοι συμφωνούν με αυτήν τη νοοτροπία και είναι πρόθυμοι να βγάλουν εκτός από την αγανάκτηση και θετική ενέργεια έχουν καθήκον να πορευτούν μαζί.

Η Δημοτική κίνηση «Κοζάνη- Τόπος να ζεις» στοιχίζεται πίσω από αυτήν τη λογική.