Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ο πρώτος συλλογικός λαχανόκηπος στη Θεσσαλονίκη


Ο πρώτος συλλογικός λαχανόκηπος στην κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σε χώρο πρώην στρατοπέδου-Στα ίδια χνάρια και ο δήμος Αλεξανδρούπολης

πηγή: http://www.agelioforos.gr

Κρατάνε τρυφερά στα χέρια τους τα μικροσκοπικά αγγουράκια και τα παχουλά κολοκυθάκια σαν να έχουν στην αγκαλιά τους μωρά! Περήφανοι για τη σχέση που απέκτησαν με τη γη και τους καρπούς που εισέπραξαν με τον κόπο τους, τα μέλη της Ομάδας Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη τον πρώτο συλλογικό λαχανόκηπο στην κεντρική Μακεδονία.

Και που τον έκαναν; Σ ένα χώρο όπου[...] μέχρι πριν λίγα χρόνια «ασκούνταν βρίζοντας φαντάροι», μια έκταση ενάμιση στρέμματος, δηλαδή, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου.

Ο λαχανόκηπος χωρίστηκε σε 24 μερίδια για τα μέλη της ομάδας η οποία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από ανθρώπους της πόλης που έχουν ως στόχο την συλλογική καλλιέργεια λαχανικών, εποχιακών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε αγρό μέσα ή κοντά στην πόλη. «Τα μερίδια καλλιεργούνται από μέλη της ομάδας που έχουν χρησιμοποιήσει σπόρους από ντόπιες ποικιλίες και ακολουθούν βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα και με φειδωλή χρήση νερού» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Αγκαθίδης.

Η καλλιέργεια είναι μη κερδοσκοπική, καλύπτει δηλαδή τις ανάγκες των μελών της ομάδας και γίνεται με βάση τις αρχές της βιολογικής, βιοδυναμικής ή φυσικής καλλιέργειας με σεβασμό στους φυσικούς πόρους, ώστε τα τρόφιμα που θα παράγονται να είναι καθαρά, ασφαλή και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως υπογραμμίζουν άλλωστε στο καταστατικό τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα τους, , «η δραστηριότητα αυτή, μέσα από αρχές της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της ισονομίας και της συνεχούς εκπαίδευσης, μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα εργαστήριο έρευνας για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αστών και αγροτών και να φέρει κοντά στην φύση τον άνθρωπο της πόλης».

Εκτός από τα 24 μερίδια, η ομάδα έχει δημιουργήσει και δύο κοινόχρηστους λαχανόκηπους απ΄ όπου η παραγωγή θα διατεθεί σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. «Πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα πλέον η κριτική του καναπέ, προχωράμε σε μια δράση που θα αναδείξει τις εσωτερικές μας δυνάμεις και ικανότητες και θα δώσει διαφορετική οπτική στην έννοια του «κοινόχρηστου» και του «συνεργατικού» αναφέρουν μέλη της ομάδας. Ήδη πάντως έχουν δρέψει τους καρπούς των κόπων τους, με τα πρώτα κολοκυθάκια και αγγούρια που φυτεύτηκαν αρχές Μαΐου. «Φυτέψαμε επίσης ντοματιές, μελιτζανιές, πιπεριές, φασολιές, ηλίανθους, ρόκα, καρπούζια, πεπόνια, κρεμμύδια όπως και αρωματικά φυτά για φυτοπροστασία. Γνωρίζετε ότι αν φυτέψεις βασιλικό ανάμεσα σε ντοματιές δεν πάνε ζουζούνια;» ρωτά ο Αντώνης Καράγιωργας ο οποίος υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια ξεκίνησε με μια μικρή έκταση μέσα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, «γιατί ταυτόχρονα θέλουμε να δηλώσουμε την στήριξή μας στους τοπικούς συλλόγους που έχουν στόχο να κρατήσουν πράσινη την περιοχή και να εμποδίσουν την δόμησή της, πρεσβεύοντας την απόδοση όλων των εγκαταλειμμένων στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία».

Από την Ιανουάριο πάντως που ξεκίνησε η προσπάθεια των μελών της ΠΕΡΚΑ, ο χώρος έχει αλλάξει εντελώς όψη, δημιουργήθηκε σύστημα υδροδότησης, περίφραξη για προστασία από ζώα, μικρή αποθήκη, οργώθηκε και καθαρίσθηκε ο χώρος από τα άγρια φυτά και τις άφθονες πέτρες του στρατοπέδου, έγινε προμήθεια φυτών και σπόρων και κατάλληλων εργαλείων. «Επειδή ο χώρος λειτουργούσε ως στρατόπεδο σχεδόν 40 χρόνια, στείλαμε και δείγμα του χώματος σε εξειδικευμένο εργαστήριο στον Καναδά όπως και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων» λέει ο Οδυσσέας Χιλιτίδης.

Δημοτικός λαχανόκηπος 30 στρεμμάτων στην Αλεξανδρούπολη

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά τη δημιουργία περιαστικού, βιολογικού λαχανόκηπου, έχει στα σκαριά και ο δήμος Αλεξανδρούπολης που θέλει να δημιουργήσει τον πρώτο δημοτικό λαχανόκηπο στην Ελλάδα!

«Πρόκειται για δημοτική έκταση 30 στρεμμάτων που θα χωριστεί σε 300 μερίδια τα οποία θα δοθούν σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα με στόχο την οικονομική τους ελάφρυνση. Υπολογίζουμε ότι με την καλλιέργεια και παραγωγή των λαχανικών τους, η κάθε οικογένεια μπορεί να απαλλαγεί από έξοδα που φτάνουν τα 150 ευρώ τον μήνα» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του εγχειρήματος, ειδικός συνεργάτης στο δήμο Αλεξανδρούπολης, Κριτής Κριτού.

Ο λαχανόκηπος θα διέπεται από τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, θα παρακολουθείται από γεωπόνους και το νερό για το πότισμα θα προέρχεται από γεώτρηση. «Πιστεύουμε ότι η πιλοτική αυτή ιδέα θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, με προϋπολογισμό 360.000 ευρώ» σημείωσε ο κ.Κριτού προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης όπου υπολογίζεται ότι 3000 οικογένειες ζουν στα όρια της φτώχειας.