Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια ημέρα Διατροφής 2015. «Κοινωνική προστασία και γεωργία: αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια στις αγροτικές περιοχές»



Γράφει η: Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής


Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, όπως ανακηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, είναι «η κοινωνική προστασία και γεωργία: αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια στις αγροτικές περιοχές». Τονίζετε, λοιπόν, η επιτακτική ανάγκη  της μείωσης της φτώχειας στις οικονομικά ασθενέστερες περιοχές, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση σε τρόφιμα και να δοθεί έτσι απτή λύση στην  εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού.
Η έννοια της κοινωνικής
προστασίας περιλαμβάνει μια σειρά από λύσεις-παρεμβάσεις, σχεδιασμένες με στόχο την οικονομική υποστήριξη των ανθρώπων, που υποφέρουν από την επισιτιστική ανασφάλεια. Οι κυριότερες από αυτές τις στρατηγικές είναι οι ευκαιρίες εργασίας, τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, η παροχή τροφίμων σε σχολεία, η παροχή χρημάτων/κουπονιών και υπηρεσιών (FAO).
Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού, ημέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο FAO. Τα μηνύματα αυτής της ημέρας κάθε χρόνο και διαφορετικά. Εξακολουθούν, ωστόσο, να επικεντρώνονται γύρω από την αέναη πάλη ενάντια στην πείνα, τον υποσιτισμό και την τροφική ανασφάλεια. Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι αν η παγκόσμια αυτή ημέρα είναι όντως ημέρα ευαισθητοποίησης και δράσης ή αποτελεί απλώς μία ακόμα επετειακή εορτή για το μόνιμο θέμα της επισιτιστικής ανασφάλειας;
Σε παγκόσμιο επίπεδο παράγονται αρκετά τρόφιμα για να θρέψουν όλον τον πληθυσμό, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Το κύριο πρόβλημα είναι ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, παγκοσμίως, εξακολουθούν να μην έχουν το επαρκές εισόδημα προκειμένου να αγοράσουν ή να καλλιεργήσουν αρκετά τρόφιμα.
Ας αναλογιστούμε, επίσης, ότι σε έναν κόσμο των μεγαθήριων σούπερ μάρκετ και του γρήγορου φαγητού, με 1,9 δισεκατομμύρια υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες (WHO), εξακολουθούν να υπάρχουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, που κάθε βράδυ, πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι. Αυτό αποτελεί πραγματική θηριωδία για την εποχή μας!

Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής