Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Εκμηχάνιση στα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά

Στις 31 Μαΐ 2014, με την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας, στην Λάρισα (Καψούρη 4) η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας-ΕΑΦΦΕ με την υποστήριξη της εφημερίδας «ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση» και μετά την παρουσίαση στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ με τον κ. Χ. Αθανασιάδη (ASTRA TV, 27/5/2014), οργάνωσε ημερίδα με το πολύ κρίσιμο και πρακτικό θέμα «Εκμηχάνιση/ Αυτοματοποίηση στην Παραγωγή και Μεταποίηση των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών».

Το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον των καλλιεργητών φάνηκε από την ευρεία συμμετοχή από διάφορα μέρη ης Ελλάδος. Καταγράφηκαν ότι οι 120 περίπου συμμετέχοντες ήρθαν από περιοχές όπως: Αθήνα, Άργος, Βόλος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λάρισα, Πάτρα, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα & Φάρσαλα.
Χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές Λάρισας κ. Φίλιππος Σαχινίδης και κ. Χρήστος Κέλλας ενώ επεσήμανε το ισχυρό ενδιαφέρον του γεωτεχνικού κόσμου η παρουσία του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων & του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ Δημήτρη Σοφολόγη, όπως επεσήμανε ο Σύμβουλος έκδοσης της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ έκφρασης κ. Ντίνος Μακάς.
Ο κ. Γ. Σαρακατσιάνος παρουσίασε αναλυτικά την εκμηχάνιση της καλλιέργειας του χαμομηλιού, δείχνοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους ένας καλλιεργητής θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα πρακτικά προβλήματα μέσω της εκμηχάνισης αλλά και τρόπους προσέγγισης της αγοράς.
Ο κ. Β. Σανίδας (Αγροτικά Μηχανήματα SANIDAS), με την προβολή σχετικών βίντεο, έδωσε λύσεις για την μηχανική αντιμετώπιση των ζιζανίων, του μεγαλύτερου προβλήματος στην καλλιέργεια πολλών ΑΦΦ.
Ο κ. Ν. Παπακωνσταντίνου (ΧΙΓΚΑΣ ΑΕΒΕΕ) παρουσίασε σειρά κλασικών και ειδικών μηχανημάτων, από ελκυστήρες και άροτρα μέχρι εξειδικευμένες για ΑΦΦ συλλεκτικές μηχανές, ολοκληρωμένες λύσεις από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή.
Ο κ. Γ. Βάρσος (Vencon Varsos AE) ανέλυσε την «επιστήμη» της ξήρανσης των ΑΦΦ, παρουσίασε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η σωστή ξήρανση και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και έδωσε πληροφορίες κοστολογίων της διαδικασίας ξήρανσης και του μηχανολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για τη διαδικασία.
Ο κ. Στ. Μικρόπουλος στη συνέχεια, με την επίδειξη βίντεο και φωτογραφικού υλικού παρουσίασε σειρά τριβείων ρίγανης και άλλων ΑΦΦ, με διαφορετικές δυναμικότητες και έδωσε στοιχεία κοστολογίων.
Ο κ. Σ. Παυλίδης έφερε μαζί του πραγματικό αποστακτήρα τον οποίο έστησε στην αίθουσα και εξήγησε αναλυτικά τη λειτουργία του για την παραγωγή αιθέριων ελαίων από ΑΦΦ. Στο τέλος κάθε μέρους ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση των ομιλητών με τους συμμετέχοντες.
Η ΕΑΦΦΕ ευχαρίστησε τους ομιλητές, την συνδιοργανώτρια εφημερίδα «Αγροτική έκφραση», το ΓΕΩΤΕΕ Κεντ. Ελλάδος, που παραχώρησε την αίθουσα της εκδήλωσης, όλους όσους βοήθησαν στη διασπορά της πληροφορίας και συνέβαλαν στην εκδήλωση και φυσικά όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτή. Οι παρουσιάσεις, μετά από έκκριση των εισηγητών θα αναρτηθούν στο http://eaffe.org
Μετά μερικές ημέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθ Α. Τσαυτάρης κατά την Διημερίδα «Η Συμβολή των Αρωματικών, Αρτυματικών & Φαρμακευτικών Φυτών στην αγροτική ανάπτυξη και την Εθνική Οικονομία» (Αθήνα, Αθηναΐς, 4/6/2014), στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίμησε το σημαντικό έργο της ΕΑΦΦΕ, όπως καταγράφηκε από την συσπείρωση (clustering) από τις 9/2/2013 (πρώτη προσπάθεια) έως την κανονική λειτουργία το τελευταίο εξάμηνο της ΕΑΦΦΕ με κανονικά εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο (πρόεδρος η Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου), με την απονομή τιμητικού ΒΡΑΒΕΙΟΥ.
Τελικά οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (όπως η ΕΑΦΦΕ), σε συνεργασία με την δημοσιογραφία των πολιτών και τις σύγχρονες τεχνολογίες των πληροφοριών ίσως είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική προοπτική διεξόδου από το ασφυκτικά απαξιωμένο δίπολο (πολιτικοί-τραπεζίτες) του εκκρεμούς της εξουσίας, όπως αποτυπώνεται σήμερα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382