Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Κοινωνικό Ωδείο, πρωτοβουλία καθηγητών για δωρεάν μαθήματα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23-12-2011
Της Λινας Γιανναρου

Εχουμε «χορτάσει» αρνητικές, δυσοίωνες σκέψεις αυτή την περίεργη στιγμή στην ιστορία της χώρας, όμως το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση να «καταπιεί» το ταλέντο ενός μικρού παιδιού προκαλεί πραγματική θλίψη. Ενόψει ακόμα πιο δύσκολων καιρών, ωστόσο, οι οικογένειες «κόβουν» από όπου μπορούν - και δυστυχώς τα ακριβά μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής, χορού για το παιδί μοιάζουν να είναι τα πρώτα σε αυτή τη λίστα.

Είναι μία από τις περιπτώσεις που, ενώ η πολιτεία παρακολουθεί άπραγη κι από μακριά τις εξελίξεις, η κοινωνία, σαν πραγματική μάνα, ανοίγει τα προστατευτικά της φτερά για όσους την έχουν ανάγκη. Με πρωτοβουλία μιας ομάδας καθηγητών μουσικής, εργαζόμενων σε ωδεία ή και ανέργων (το επάγγελμα άλλωστε έχει χτυπηθεί όσο λίγα στην κρίση), ιδρύθηκε το πρώτο Κοινωνικό Ωδείο. Πρόκειται για έναν φορέα που θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στη μουσική παιδεία λόγω οικονομικών δυσκολιών. «Θεωρούμε τη μουσική και την τέχνη γενικότερα κοινωνικά αγαθά από τα οποία κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται. Απευθυνόμαστε σε παιδιά που σταμάτησαν τις μουσικές τους σπουδές για οικονομικούς λόγους, αλλά και σε όσους θέλουν να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο και δεν έχουν τη δυνατότητα», γράφουν στο νέο τους μπλογκ (koinwnikowdeio.blogspot.com).

«Πόσα άραγε κρυφά ακόμα ταλέντα σταμάτησαν τα μαθήματα επειδή οι γονείς τους έμειναν άνεργοι ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πια στα δίδακτρα;» λέει στην «Κ» ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας. «Δεν είναι μεγάλο κρίμα;». Η ανακοίνωση της ιδέας διαδικτυακά ξεσήκωσε τεράστια ανταπόκριση. Γύρω από τον αρχικό πυρήνα έχουν συσπειρωθεί περί τους 60 καθηγητές, ενώ συγκινητική είναι και η προσφορά σε μουσικά όργανα, παρτιτούρες κλπ., αλλά και σε εθελοντική υποστηρικτική εργασία. Ηδη, ο χώρος έχει βρεθεί, ενώ τα μαθήματα πρόκειται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, ένα άλλο σαρωτικό κύμα συμπαράστασης στους μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία έχει ξεδιπλωθεί διαδικτυακά τις τελευταίες ημέρες. Με αφορμή την πρωτοβουλία των φροντιστηριακών καθηγητών της Νέας Σμύρνης, που αποφάσισαν να διοργανώσουν δωρεάν μαθήματα για παιδιά ανέργων ή υποαπασχολουμένων, η χρήστης του τουίτερ με το ψευδώνυμο @doltsevito κάλεσε όσους έχουν τη δυνατότητα και θέλουν να αναλάβουν να κάνουν δωρεάν μαθήματα σε παιδιά που χρειάζονται φροντιστήριο. «Μην επιτρέψετε η κρίση να στιγματίσει τις ζωές των μαθητών που δεν έχουν χοντρό πορτοφόλι» έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ ταχύτατα η ιδέα απέκτησε τον κωδικό #tutorpool. Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο hashtag οι χρήστες άρχισαν να δηλώνουν διαθέσιμοι για δωρεάν μαθήματα ανά περιοχή και αντικείμενο. «Αναλαμβάνω μαθηματικά σε μια μαθήτρια β΄ λυκείου, αλλά δεν σκαμπάζω φυσική. Κανείς κοντά σε Νίκαια;» έγραψε η @doltsevito.

Η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε δίκτυο εθελοντισμού για την παιδεία (βρέθηκε μάλιστα στην κορυφή των θεμάτων που απασχόλησαν την περασμένη εβδομάδα το twitter), συγκεντρώνοντας πάνω από 100 συμμετοχές από δασκάλους που θέλουν να βοηθήσουν από όλη την Ελλάδα. Ακόμα και από Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού καταγράφηκε συμμετοχή, οι οποίοι επιθυμούν να παραδίδουν μαθήματα με τηλεδιδασκαλία! Ηδη στήθηκε το σάιτ (tutorpool.gr, υπό κατασκευή ακόμα), ενώ σε ένα χάρτη google έχουν «καρφιτσωθεί» τα σημεία όπου παραδίδονται δωρεάν μαθήματα. Οι εθελοντές καλούν όλους που γνωρίζουν μαθητές οι οποίοι έχουν ανάγκη στήριξης ή που οι ίδιοι επιθυμούν μαθήματα, να επικοινωνήσουν ώστε να γίνει η «συνάντηση». «Οσο περνάει από το χέρι μας κανένας μαθητής/τρια δεν θα στερηθεί της ενίσχυσης που χρειάζεται».

Οργάνωση δράσεων μέσω του Twitter

Στην αστραπιαία διάδοση των πρωτοβουλιών για δωρεάν μαθήματα σε παιδιά, αλλά και στην εντυπωσιακή τους ανταπόκριση, συνέβαλε σημαντικά το τουίτερ. Οι χρήστες μετέδιδαν ο ένας στον άλλο την είδηση, κινητοποιώντας με τα σχόλιά τους όλο και περισσότερους, ενώ -έξυπνα σκεπτόμενοι- πολλοί «τσίγκλιζαν» γνωστούς δημοσιογράφους και παρουσιαστές να αναφερθούν στο θέμα, να το προβάλλουν.

«Μπορώ να φέρω παρτιτούρες. Αργεντίνικο tango κυρίως», έγραψε ο @kostas-eo σχετικά με το κοινωνικό ωδείο. «Ενδιαφέρεστε ακόμα για γραμματειακή βοήθεια;» ρώτησε η @thesspirit, ενώ κάποιος άλλος, αναφερόμενος και στο #tutorpool συμπλήρωσε «η κοινωνία παίρνει την παιδεία στα χέρια της». «Α, επίσης να ενημερώσω ότι σε αναλογία με την υπόλοιπη Ελλάδα το μέρος με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο #tutorpool είναι ο Αη Στράτης!» έγραψε η @satanikokoutavi, εκ των πρωτεργατών του δικτύου. «Κάποιον δάσκαλο στην πόλη μου δε βλέπω, ανησυχώ και θλίβομαι ταυτόχρονα», σημείωνε ο @diama15 αναφερόμενος στην Κόρινθο και πιέζοντας με αυτό τον τρόπο τους καθηγητές της περιοχής του να αναλάβουν δράση. «Νομικοί, εργάτες, προγραμματιστές, υπάλληλοι, γραφίστες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, άνεργοι, άνθρωποι με ψυχή γενικά, στην ομάδα του #tutorpool». «Νυν και... πρώην μαθητές βάζουμε τα δυνατά μας και διαβάζουμε παρέα. Δεν θα τους περάσει, τα παιδιά θα «περάσουν»», γέλαγε η @doltsevito.

Μέσω του τουίτερ, οι Ελληνες χρήστες οργανώθηκαν και για άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα τη συγκέντρωση τροφίμων για ανθρώπους σε ανάγκη. Οπως έγραψε ο μπλόγκερ dethelontis «είναι κάτι που σε γεμίζει αισιοδοξία στις μαύρες μέρες που ζούμε και υπόσχεται ότι θα ξεπεράσουμε και τις χειρότερες που έρχονται».