Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

1000 ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συμβολή σε μια δημόσια συζήτηση

Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων
Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Πάνος Σκοτινιώτης, δήμαρχος Βόλου
Φίλιππος Φίλιος, δήμαρχος Ιωαννιτών
Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Είναι πλέον φανερό πως στην Ελλάδα βιώνουμε το οδυνηρό τέλος μιας ολόκληρης εποχής, καθώς η χώρα πλήττεται από πολύμορφη κρίση. Ο κίνδυνος είναι η κρίση αυτή να μετατραπεί και σε εθνική καταστροφή. Κίνδυνος, που επιτείνεται από το κλίμα φόβου, δυσπιστίας, γενικής απαξίωσης και αρνητικών προσδοκιών στην κοινωνία, το οποίο τείνει να πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας.
Ειδικότερα, η Αυτοδιοίκηση, καλείται υπό αυτές τις συνθήκες να εφαρμόσει τις μείζονες δομικές αλλαγές που προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση που εισήγαγε ο “Καλλικράτης”, ενώ συγχρόνως η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλα όσα η ίδια η αυτοδιοίκηση αλλά και η πολιτεία έκρυβαν για χρόνια κάτω από το χαλί.
Σ' αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει ουδέτερη και αμέριμνη. Ούτε πρέπει να επιτρέψει την ισοπέδωση και την καταρράκωσή της μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης των πάντων και απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Η Αυτοδιοίκηση, αντίθετα, επιβάλλεται να βρει τον δικό της βηματισμό, δίπλα στον κόσμο και μέσα στα αγωνιώδη ερωτήματά του. Δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά οφείλει να γίνει μέρος της λύσης του.
Ο “Καλλικράτης”, ενώ παρουσιάζει σημαντικά κενά στον σχεδιασμό, αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή και δυσεπίλυτα προβλήματα στη χρηματοδότηση, στο επίπεδο της συμμετοχής, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας εισάγει σημαντικές αξιοποιήσιμες δυνατότητες.
Στα θετικά αυτής της προσπάθειας πιστώνονται:
• Η υποχρεωτική ανάρτηση στη «Διαύγεια», που καθιστά διαφανές το τοπίο των προμηθειών, των προσλήψεων και όλων των θεμάτων που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς.
• Νέοι θεσμοί, όπως η «Οικονομική Επιτροπή», η «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής», η «Επιτροπή Διαβούλευσης», ο «Συνήγορος του Δημότη», το «Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών», που εισάγουν μια νέα κουλτούρα στην καθημερινότητα της αυτοδιοίκησης.
• Η συστηματική καταγραφή, η αποτύπωση της πραγματικής εικόνας στην οικονομική κατάσταση του κάθε δήμου και ο τερματισμός του ανεξέλεγκτου δανεισμού, που οδήγησε δεκάδες δήμους στα όρια της χρεοκοπίας.

Όμως, όλα τα παραπάνω κινδυνεύουν να φανούν ως μη γενόμενα εξαιτίας της τεράστιας οικονομικής δυσπραγίας που ταλανίζει τους δήμους της χώρας. Όταν η αγωνία του κάθε αιρετού Δημάρχου είναι πώς θα πληρώσει το 15θήμερο στους εργαζόμενούς του, ποιος θα ασχοληθεί με τη διαφάνεια και τους νέους θεσμούς; Ποιος θα ενδιαφερθεί για τον «Συνήγορο του Δημότη», αν οι υπηρεσίες στους πολίτες φθίνουν διαρκώς, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι παιδικοί σταθμοί, η καθαριότητα, το πράσινο, ενώ τα νέα έργα καθίστανται ανέφικτα;
Αν η υποβάθμιση των υπηρεσιών στους δημότες συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, σε λίγο θα έχουμε μιαν αυτοδιοίκηση ανυπόληπτη, η οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ακραίες συμπεριφορές πολιτών, ανάλογες με αυτές που βλέπουμε απέναντι στο κεντρικό πολιτικό σύστημα.
Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και κανείς δεν περιμένει από την αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να κάνει έργα, κοινωνικές παροχές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους πριν το 2010 ρυθμούς.
Όμως, οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο λειτουργίας των δήμων, που:
• Να συντηρεί αξιοπρεπώς τις βασικές υποδομές σε καθαριότητα και πράσινο και σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη.
• Να δίνει ιδιαίτερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών σε μια κοινωνία που ο συνεκτικός της ιστός διαβρώνεται και η φτώχια περνά σε όλο και περισσότερα στρώματα. Έχουν τεράστια ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες από παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, κοινωνική φροντίδα, μέριμνα για φτωχούς, ΑμεΑ, μετανάστες, χρήστες ουσιών κ.ά.
• Να τρέξουν από την πολιτεία προγράμματα για άνεργους νέους και για τις προ της σύνταξης ηλικίες, να πάρουν ανάσα οι πιο σκληρά χειμαζόμενες κατηγορίες πολιτών και ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση να βελτιώσει τις παροχές της.
• Να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη που ακόμη δείχνουν οι πολίτες στην αυτοδιοίκηση και να δημιουργήσουμε στις πόλεις δίκτυα αλληλεγγύης, που καταξιώνουν τον θεσμό.
• Να πείσουμε τον πολίτη για την ανάγκη όλο και μεγαλύτερης διαφάνειας στα πράγματα της πόλης και να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή.
• Να εξηγήσουμε στους εργαζόμενους στους δήμους ώστε να τους γίνει συνείδηση ότι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουν τη δουλειά τους είναι να αγωνιστούμε μαζί και να προσφέρουμε ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες μας, ότι είμαστε στη διοίκηση και στις υπηρεσίες για τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη και για κανέναν άλλον λόγο.
• Με φαντασία και καινοτόμες πρωτοβουλίες να προστατεύσουμε το εισόδημα των δημοτών μας σε τοπικό επίπεδο και να συμβάλουμε στην τοπική ανάπτυξη.

Η ανάγκη για δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη και συντεταγμένη διέξοδο από την κρίση, προβάλλει σήμερα ως το μεγάλο ζητούμενο. Με αυτό τον στόχο, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει μια μεγάλη, ενωτική και αξιόπιστη πρωτοβουλία, που θα υπερβαίνει στενές κομματικές περιχαρακώσεις διατυπώνοντας σαφές πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο με όραμα και σχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αυτοδιοίκηση προβάλλει τέσσερα κεντρικά θέματα:
1. Αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και συμμετοχή των δήμων στην προσπάθεια αυτή μέσω της τοπικής ανάπτυξης.
2. Προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
3. Συμβολή στην ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών και στην εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας.
4. Αντιμετώπιση των ελλείψεων και αδυναμιών του “Καλλικράτη”, με βάση την κτηθείσα πείρα από την έως τώρα εφαρμογή του.

Το κείμενο αυτό, προέκυψε από τη συνάντησή μας στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, ως δημάρχων με κοινό χαρακτηριστικό ότι ηγήθηκαν σχημάτων συνεργασίας, που εξασφάλισαν τη στήριξη δυνάμεων ευρέος κοινωνικού και πολιτικού φάσματος.
- Πηγάζει από την κοινή μας αυτοδιοικητική αντίληψη, η οποία συνιστά ένα ρεύμα ιδεών και δράσης, που
• αντιλαμβάνεται την Τ.Α. ως πυλώνα της δημοκρατίας με διακριτό θεσμικό ρόλο, ο οποίος υπερβαίνει τα κομματικά όρια και τις εξαρτήσεις,
• αρνείται την παραδοσιακή αντίληψη για την Τ.Α. ως φορέα αποκλειστικά αιτημάτων προς το κράτος,
• καλλιεργεί μια νέα κουλτούρα διαβούλευσης και συμμετοχής, εμπιστοσύνης στις πρωτοβουλίες των πολιτών και στη συλλογική δημιουργικότητά τους. Μια κουλτούρα προσωπικής ελευθερίας, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Θεωρούμε ότι αυτό το σύνολο των αντιλήψεων αποτυπώθηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ως πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.
- Απευθύνεται στους πολίτες, στους Δημάρχους και στα αυτοδιοικητικά στελέχη της χώρας, στα πολιτικά κόμματα, στην κυβέρνηση και συνολικά στην κοινωνία των πολιτών φιλοδοξώντας να αποτελέσει θετική συμβολή στη συζήτηση για τον ρόλο, τη φυσιογνωμία, το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.
- Εκφράζει την ελπίδα πως αυτή η αυτοδιοικητική αντίληψη θα αποτυπωθεί και στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
- Δηλώνει πως δεν αποσκοπεί στη συγκρότηση ψηφοδελτίου ή παράταξης ούτε συνιστά επιδίωξη προσωπικών στόχων.
Στη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να ξαναβρεί το νήμα των καλύτερων παραδόσεών της, να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και να αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής.
Θεσσαλονίκη,16 Σεπτεμβρίου 2011

διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ:
Ο Δήμος Λαμιέων στην “Ψηφιακή Σύγκλιση”- Μύθος και πραγματικότητα

Διαβάζουμε στο έντυπο, που μοιράζει ο Δήμος, με τίτλο “Ο Δήμος Λαμιέων στην «Ψηφιακή Σύγκλιση»”, ότι “το όραμά μας (είναι) η Λαμία να μετατραπεί σε κέντρο αριστείας στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες προσφέροντας τεχνογνωσία τόσο ενδοπεριφερειακά όσο και διαπεριφερειακά” και συμφωνούμε απόλυτα. Με αφορμή αυτό το έντυπο και στα πλαίσια της διαφάνειας και του ελέγχου, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα της Ψηφιακής Λαμίας και της “ψηφιακής σύγκλισης”.

Με ερώτηση, που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/6/2011, ρωτήσαμε τον Δήμαρχο: ποιά είναι η συνολική δαπάνη του Δήμου για το Ευρυζωνικό Ασύρματο Δίκτυο Λαμίας, γιατί έχει τόσο πολύ περιορισμένες δυνατότητες κάλυψης και ποιες ήταν οι προδιαγραφές λειτουργίας του κατά την παραγγελία και την εφαρμογή του, τέλος ποιες περιοχές της πόλης καλύπτει ως τώρα και ποιες είναι οι ενέργειες για την βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου και την εξυπηρέτηση περισσότερων δημοτών. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ελάχιστοι είναι οι χρήστες του Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου, αφού τις περισσότερες φορές η σύνδεση είναι αδύνατη. Περιορισμένη είναι και η σύνδεση στις κεντρικές πλατείες της πόλης (εκτός από την Πλ. Ελευθερίας). Ο Δήμαρχος απαντώντας στην ερώτηση, και κάνοντας το μαύρο-άσπρο, μίλησε για κάλυψη όλων των κεντρικών σημείων της πόλης και για μεγάλη επισκεψιμότητα από πολυάριθμους!! χρήστες. Του συνιστούμε να πάρει ένα φορητό υπολογιστή και να προσπαθήσει να συνδεθεί στα σημεία που ανέφερε στην απάντησή του, για να καταλάβει καλύτερα τις αιτιάσεις τις δικές μας και των δημοτών. Αν όμως λειτουργούν αυτές οι κεραίες, καλό είναι να μπουν ταμπέλες σε κάθε HOT SPOT με την ένδειξη “εδώ free wi-Fi” όπως έχουμε συναντήσει σε πολλές άλλες πόλεις

Με έγγραφο επίσης στις Τεχνικές Υπηρεσίες την 1/7/2011, το οποίο κοινοποιήσαμε και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ρωτήσαμε: ποια έργα έχουν γίνει στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας στο Δήμο Λαμιέων από το 2004 και μετά (ανά Καποδιστριακό Δήμο και προϋπολογισμό των έργων), αν υπάρχουν παρόμοια έργα σε εξέλιξη και αν ναι, ποια είναι αυτά και ποιός ο προϋπολογισμός τους (ανά έργο και συνολικά)

Με την απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και το έντυπο του Δήμου καταλήξαμε στη λίστα των έργων(δείτε τα έργα στον παρακάτω πίνακα). Αυτό που φαντάζει εντυπωσιακό είναι, ότι μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί στην πόλη, στα πλαίσια της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» και της «Ψηφιακής Σύγκλισης», 3.235.725,61 ευρώ – αυτά μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, χωρίς τα έργα, που έγιναν στους υπόλοιπους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, για τους οποίους η Τεχνική Υπηρεσία δεν μας έδωσε στοιχεία. Είναι ένα σημαντικό ποσό, το οποίο μάλιστα δαπανήθηκε από τον Φεβρουάριο 2008 και μετά, όπως δείχνουν οι συμβάσεις.

Σε επίσκεψη στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αποκομίσαμε τα εξής:
- “το δίκτυο οπτικών ινών(2,2 εκ ευρώ…) έγινε περισσότερο για τη διασύνδεση των διάσπαρτων δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών και την μεταξύ τους εξυπηρέτηση”. Ο ΟΤΕ έχει κατασκευάσει ένα τέτοιο δίκτυο οπτικών ινών εδώ και χρόνια και πολλές δημόσιες υπηρεσίες έχουν μεταξύ τους διασύνδεση με το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ”. Μια βελτίωση του δικτύου αυτού θα μπορούσε πιθανόν να καλύψει όλες τις ανάγκες.
- “Πρόκειται να αλλάξει η ιστοσελίδα του Δήμου σύντομα και να αναρτηθεί σε νέα πλατφόρμα από την κατασκευάστρια εταιρεία” Αναρωτιόμαστε πόσες φορές θα αλλάξει η ιστοσελίδα του Δήμου και με τι κόστος κάθε φορά; Πόσο στοίχισε η τελευταία κατασκευή και πόσο θα στοιχίσει η νέα;

Επίσης κρατάμε:
- Τα λόγια του Δημάρχου πως “η Λαμία είναι η 7η πόλη στην Ελλάδα σε ψηφιακή κονδύλια” (Γ. Κοτρωνιάς12/10/2010) και
- ότι η Λαμία συμμετέχει ως μέτοχος στην εταιρεία CitiesNet [Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ (ΨΠΚΕ)]. Την ευθύνη για τη συνεργασία με τη CitiesNet, έχει αναλάβει ένα αξιόλογο team στελεχών του Δήμου
- και οι Ψηφιακές Υποδομές και τα έργα που έγιναν στη Λαμία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δικτύου CitiesNet, είναι είκοσι ένα(21)[δείτε τα παρακάτω] κι εδώ: (http://www.citiesnet.gr/shareholders/lamia/lamia-infrastructure):

Αυτά όλα είναι μια σαφής απόδειξη ότι πράγματι η Λαμία πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρώτες ελληνικές πόλεις στην απορρόφηση «ψηφιακών» κονδυλίων, πράγματι η Λαμία έχει επενδύσει αρκετά χρήματα στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» και την «Ψηφιακή Σύγκλιση», αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ χαμηλό, έως ελάχιστο, διότι:
- δεν παρέχει ΚΑΜΙΑ ψηφιακή υπηρεσία στους δημότες
- έχει ελάχιστα σημεία στην πόλη παροχής ασύρματου ιντερνετ
- δεν έχει λειτουργική ιστοσελίδα
- Δεν έγινε, ούτε φαίνεται να γίνεται το επόμενο διάστημα κάποια αξιοποίηση του δικτύου των 35 χιλιομέτρων οπτικών ινών, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος ο Δήμαρχος στην πρόσφατη συνάντηση των δημάρχων με την Περιφέρεια για το ΕΣΠΑ: «Τζάμπα χαμένα λεφτά»! Σε ποιον τα έλεγε αυτά; Διότι, όταν μελετούμε την κατασκευή ενός έργου, έχουμε και την πρόταση αξιοποίησής του, σύμφωνα με την Μελέτη Σκοπιμότητας του έργου. Διαφορετικά δεν το φτιάχνουμε. [Το ίδιο φοβούμαστε πρόκειται να γίνει και με το έργο με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο Πολυκαναλικό Σύστημα Διαχείρισης και Παρακολούθησης Συνθηκών Κίνησης στο Οδικό Δίκτυο των Καλλικράτειων Δήμων Λαμιέων, Δομοκού, Μακρακώμης, Στυλίδας», το οποίο έχει ανακοινώσει η δημοτική αρχή, κάτι ανάλογο με το «Πληροφοριακό Σύστημα Προβολής – Παρακολούθησης Διαχείρισης και Προστασίας Παράλιων Μαλιακού Κόλπου» της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του κ Χειμάρα.] Εμείς επιμένουμε πως κάθε ευρώ που δαπανάται σήμερα στην πατρίδα μας, στην Περιφέρειά μας, στο Δήμο μας, πρέπει να υπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και να αποδίδει πολλαπλάσια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στους επωφελούμενους.

Αβίαστα έρχονται λοιπόν κάποια ερωτήματα:
- Τι σημαίνει σήμερα για τον δημότη της Λαμίας «ψηφιακή πόλη»;
- Γιατί καμιά από τις κατά καιρούς διακηρύξεις των υπευθύνων της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου δεν έγινε πράξη;
- Πόσο καλύτερη είναι η ιστοσελίδα που έχει ο Δήμος από έναν κοινό ιστότοπο;
- Ποια είναι η διαχείριση, ποιος παρακολουθεί τα έργα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», που ήταν σε εξέλιξη στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και την Κοινότητα Παύλιανης και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των έργων;
- Ποια είναι η βασική αιτία αυτής της καθυστέρησης και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε "η πόλη να επιστρέψει στους δημότες της", όπως λέει ο ίδιος ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του στην ιστοσελίδα http://www.lamia-city.gr. Δεν μας λέει φυσικά ποιος την απομάκρυνε…

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, ακόμα και εθελοντικά, στη βελτίωση αυτής της εικόνας της «ψηφιακής Λαμίας».

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Περισσότερα στοιχεία:

Δείτε παρακάτω τα έργα του Δήμου Λαμιέων που είναι ενταγμένα στα Επιχειρησιακά Προγράμματα «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΑΣ» & «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ», τον χαιρετισμό του Δημάρχου στην ιστοσελίδα http://www.citiesnet.gr/ και τα έργα όπως εμφανίζονται στην ίδια ιστοσελίδα της CITIESNET

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" & "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ"
(από την απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου)

α/α ΕΠΙΧΕΙΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΗΜΕΡΟΜ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ


1
Κοινωνία της πληροφορίας Επέκταση Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Δημοτικής Εξυπηρέτησης πολιτών του Δήμου Λαμιέων

10/03/2009
158.368,10

2 Κοινωνία της πληροφορίας Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών Δήμου Λαμιέων
04/02/2008
1.563.214,81


3
Κοινωνία της πληροφορίας Σύμβουλος Τεχν Υποστήριξης και Διαχείρισης του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Λαμιέων

18/02/2008

14.994,00


4 Κοινωνία της πληροφορίας Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα του Δήμου Λαμιέων
12/10/2009
427.507,50

5 Κοινωνία της πληροφορίας Επέκταση Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών Δήμου Λαμιέων
19/02/2009
625.202,26
ΣΥΝΟΛΟ (1) 2.789.286,67

Στο έντυπο του Δήμου "Ο Δήμος Λαμιέων στην "Ψηφιακή Σύγκλιση", διαβάζουμε ότι έχουν ενταχθεί και ολοκληρωθεί και τα εξής έργα με τα αντίστοιχα ποσά:

α/α Τίτλος έργου τι προσφέρει στους δημότες κατάσταση ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ

1 Δημιουργία τριών (3) κέντρων πρόσβασης στο Διαδίκτυο Δωρεάν υπηρεσίες Διαδικτύου και Ηλεκτρονικού Ταχ/μείου

Ολοκληρωμένο
;;

2
Δικτυακή Πύλη του Δήμου Λαμιέων Ψηφιακές Υπηρεσίες Πληροφόρησης κοινού, Αιτημάτων & Καταγγελιών, Ηλεκτρον Δημοψηφίσματος

Ολοκληρωμένο
;;

3 Κέντρο Τηλεδιάσκεψης και Τηλεματικών Υπηρεσιών
Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης

Ολοκληρωμένο
;;

4
Δικτυακή Πύλη ΔΕΥΑ Λαμίας Ψηφιακές Υπηρεσίες Πληροφόρησης κοινού, Ηλεκτρονικών Συναλλαγών

Ολοκληρωμένο
;;


5 Επίδειξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Επιλεγμένους Εσωτερικ και Εξωτερικούς χώρους του Δήμου Λαμιέων
Εξοπλισμένοι χώροι επίδειξης ευρυζωνικών υποδομών


Ολοκληρωμένο

;;

6 Προμήθεια Εξοπλισμού Πληροφορικής Δημοτικών & Γυμνασίων του Δήμου Λαμιέων

Ολοκληρωμένο
;;

7 Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Δήμου Λαμιέων
υπηρεσίες ΚΕΠ
Ολοκληρωμένο
;;
ΣΥΝΟΛΟ(2) 446.438,94
ΣΥΝΟΛΟ (1)&(2) ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
3.235.725,61
Δείτε τον χαιρετισμό του Δημάρχου, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας CitiesNet. Ο χαιρετισμός του Δημάρχου:

“”Η αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του ρόλου της να διευκολύνει την ζωή των δημοτών, δεν θα μπορούσε παρά να μην είναι μόνο παρούσα αλλά και πρωτοπόρος στην εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας. Με αυτό το σκεπτικό και με την γνώση των δυσκολιών της εφαρμογής όλων των ψηφιακών τεχνολογιών στην αυτοδιοίκηση θεωρήσαμε ότι η συνένωση δυνάμεων εμπειριών αλλά και στελεχών σε μία κοινή προσπάθεια θα εξασφάλιζε και το καλύτερο αποτέλεσμα

Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε την εταιρεία Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε. ώστε να διαχειριστούμε σε μεγαλύτερη κλίμακα και τις κατασκευές αλλά κυρίως την μελλοντική εκμετάλλευση και εφαρμογή των ψηφιακών δικτύων.

Τα έργα και οι εφαρμογές της CITIES NET προσδοκούν να δώσουν στους πολίτες του Δήμου Λαμιέων καλύτερη πληροφόρηση καθώς και να συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν. Εφαρμογές όπως η τηλεφροντίδα των ασθενών η εφαρμογή της εναλλακτικής πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών του τόπου μας, το ενιαίο σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον και η εγκατάσταση δημοσίων σημείων πρόσβασης και υπηρεσιών υψηλής διαδραστικότητας ψηφιακού περιεχομένου θα έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της καθημερινής ζωής των μονίμων αλλά και των διερχομένων από την πόλη πολιτών τόσο από πλευράς ενημέρωσης όσο και από πλευράς εξυπηρέτησης.

Ήδη ο Δήμος Λαμιέων με το πρωτοπόρο καινοτομικό σύστημα τηλεελέγχου τηλεχειρισμού όλου του συστήματος παραγωγής και διανομής ποσίμου ύδατος μέσω της ΔΕΥΑ ΛΑΜΙΑΣ αλλά και όλου του συστήματος του βιολογικού καθαρισμού έχει μπει εδώ και μερικά χρόνια στην λογική ψηφιακού τρόπου λειτουργίας.

Με την ολοκλήρωση του δικτύου οπτικών ινών ο δήμος θα έχει έτοιμη την υποδομή για την εκμετάλλευση της από την εταιρεία. Παράλληλα οι υφιστάμενες δομές,
κοινωνικές και άλλες θα αποτελέσουν τους πρώτους χρήστες του συστήματος. Ο δήμος μας θα είναι μέτοχος σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβει η Ψηφιακή μας εταιρεία.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων
Γεώργιος Κοτρωνιάς””
(οι υπογραμμίσες δικές μας)

Oι Ψηφιακές Υποδομές και τα έργα που έγιναν στη Λαμία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δικτύου CitiesNet, είναι είκοσι ένα(21), τα ακόλουθα (http://www.citiesnet.gr/shareholders/lamia/lamia-infrastructure):

1) ΕΡΓΟ: «Προώθηση της Ανάπτυξη Ευρυζωνικών υπηρεσιών σε επιλεγμένους Εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Δήμο Λαμιέων». Αφορά την επίδειξη των δυνατοτήτων των Ευρυζωνικών υπηρεσιών με στόχο την φθηνότερη, ταχύτερη και μαζικότερη ένταξη του πολίτη στις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή του.

2) ΕΡΓΟ: «Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών Δήμου Λαμιέων» Αφορά στη δημιουργία δικτύου Οπτικών Ινών στην πόλη της Λαμίας.

3) ΕΡΓΟ: «Επέκταση πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής Δημοτικής εξυπηρέτησης πολιτών του Δήμου Λαμιέων» Αφορά την επέκταση του Πληροφοριακού Συστήματος του Δήμου με σκοπό να παρέχει σε όλους τους δημότες και τις επιχειρήσεις

4) ΕΡΓΟ: «Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης & διαχείρισης του πληροφοριακού
συστήματος ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών του Δήμου Λαμιέων»

5) ΕΡΓΟ : «Γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα Δήμου Λαμιέων»

6) ΕΡΓΟ : «Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των
επιχειρήσεων για την ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση του Δήμου Λαμιέων»

7) ΕΡΓΟ : «ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ»

8) ΕΡΓΟ : «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ»

9) ΕΡΓΟ : «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ»

10)ΕΡΓΟ : «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ –
ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ (ΥΠΟΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΟΛΗΣ ΛΑΜΙΑΣ)»

11) ΕΡΓΟ: «ΑΡΙΑΔΝΗ: ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

12) ΕΡΓΟ: «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ.

13) ΕΡΓΟ: «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ»

14) ΕΡΓΟ: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία Κέντρων Πρόσβασης στο διαδίκτυο του Δήμου Λαμιέων».
15) ΕΡΓΟ: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεματικής για την κατασκευή Τηλεκέντρων (ανάπτυξη Τηλεργασίας-Τηλεδιάσκεψης-Τηλεματικών υπηρεσιών) στο Δήμο Λαμιέων».

16) ΕΡΓΟ: «Προμήθεια και εγκατάσταση διαδικτυακού και μηχανογραφικού εξοπλισμού, ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών, δημιουργία διαδικτυακής πύλης του Δήμου Λαμιέων».

17) ΕΡΓΟ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΛΑΜΙΑΣ»

18) ΕΡΓΟ: «Προμήθεια λογισμικού και ανάπτυξη εφαρμογών με δημιουργία infokiosk για την ενημέρωση των κατοίκων ως προς το πρόγραμμα ολοκληρωμένες δράσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας»

19) ΕΡΓΟ: «Δράσεις Ανάπτυξης σημείων Πρόσβασης Ψηφιακών Υπηρεσιών και Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας»

20) ΕΡΓΟ: «Ψηφιακές εφαρμογές εντοπισμού και αποτροπής φυσικών καταστροφών στην πόλη της Λαμίας»

21) ΕΡΓΟ: «Επέκταση Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών Δήμου Λαμιέων»


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τα συνεταιριστικά σουπερμάρκετ επιστρέφουν ξανά στις γειτονιές


Στο Ίλιον μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει τις πύλες του στο κοινό ένα ακόμα συνεταιριστικό super market "ΕΠΙΛΟγή", που λειτουργεί υπό την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) ιδρύθηκε το 1935 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αποτελεί τον κορυφαίο ιδεολογικό και συντονιστικό φορέα των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας, που υποστηρίζει, προωθεί, προάγει τις δραστηριότητές τους και τις εκπροσωπεί σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Παρά την οικονομική κρίση, τα soft discounts σούπερ μάρκετς διατηρούν τη σταθερά ανοδική τους πορεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κάνουν πράξη το σλόγκαν "από το χωράφι στο ράφι".

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, έως τις 20 - 25 Σεπτεμβρίου δυο νέα ακόμα καταστήματα θα λειτουργήσουν, στο Καματερό και στην Αργυρούπολη (δεύτερο κατάστημα).

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα λειτουργούν τρία καταστήματα, σε Αργυρούπολη, Κολωνό και Κορυδαλλό, με την ανταπόκριση του κοινού να είναι εντυπωσιακή, παρά την κρίση.
Τα συνεταιριστικά σουπερμάρκετ επιστρέφουν ξανά στις γειτονιές
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κάποτε υπήρχαν χιλιάδες αγροτικοί συνεταιρισμοί, ορισμένοι από τους οποίους δυστυχώς έγραψαν μια μελανή σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας του τόπου.

Στόχος των σουπερμάρκετ «Επιλογή» είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν στα ράφια του περισσότερα από 400 ελληνικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών. Στόχος των σουπερμάρκετ «Επιλογή» είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν στα ράφια του περισσότερα από 400 ελληνικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών. Κάποτε λειτουργούσαν εκατοντάδες συνεταιριστικά σουπερμάρκετ και παντοπωλεία. Μετά έκλεισαν. Και τώρα, ανοίγουν πάλι το ένα μετά το άλλο, με ελληνικά προϊόντα που φτάνουν στο ράφι... δίχως την υπερεκτίμηση των μεσαζόντων!

Τη δεκαετία του '90 οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είχαν φτάσει να έχουν 250 δικά τους σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα. Η χαρά δεν κράτησε πολύ. Λίγο οι πολυεθνικές, οι εικονικοί συνεταιρισμοί, οι χονδρέμποροι, η κακοδιαχείριση και λίγο έως πολύ... το κόμμα με τους κομματάρχες συνδικαλιστές, βούλιαξαν μια σημαντική ιδέα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στα ράφια. Και μετά ήρθε η «μίζα εισόδου», η «αγορά της θέσης» σε μια μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ.

Ετσι οι περισσότεροι, όσοι απέμειναν και έκαναν σοβαρά τη δουλειά τους, δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το υπερβολικό κόστος και έβλεπαν ο ένας μετά τον άλλον τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα, να χαλάνε ή να εκτοξεύονται ως μήνυμα διαμαρτυρίας στην πλατεία κάποιου χωριού ή σε μπλόκο της εθνικής οδού.

Εδώ και μερικούς μήνες, όμως, μετά το ξεκαθάρισμα σε μερικούς χιλιάδες αγροτικούς συνεταιρισμούς χωρίς κύκλο εργασιών (εκτίμηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) έμειναν να παίζουν «μπάλα» μόνον όσοι ενδιαφέρονται για το προϊόν τους και σέβονται τον καταναλωτή.

Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που αφήνει πίσω της χιλιάδες ανέργους και ενισχύει την κοινωνική ανέχεια, ξαναγεννήθηκε η ιδέα μιας συνεταιριστικής αλυσίδας σουπερμάρκετ, η «Επιλογή». Υπό την αιγίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ και της εταιρείας «Ελληνική Διατροφή», στη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε το 65% το κατέχουν 45 αγροτικοί συνεταιρισμοί απ' όλη τη χώρα και το 35% μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (πρώην ιδιοκτήτες παντοπωλείων, ελληνικών σουπερμάρκετ κ.λπ.).

Αυτή τη στιγμή τα σουπερμάρκετ «Επιλογή» έχουν φτάσει τα 4 στην Αττική: Αργυρούπολη, Κορυδαλλός, Κολωνός, Ιλιον. Μέχρι τέλος του 2011 θα ανοίξουν άλλα δύο, ένα ακόμη στην Αργυρούπολη και στο Καματερό.

Το κατάστημα της Αργυρούπολης που επισκεφθήκαμε, είχε την αύρα παλιού παντοπωλείου με ενδυμασία σουπερμάρκετ. Στα πρώτα ράφια απέναντι από την είσοδο, εκεί όπου οι μεγάλες αλυσίδες συνήθως τοποθετούν τις προσφορές τους, αντικρίσαμε τα πρώτα συνεταιριστικά προϊόντα με τη σφραγίδα της Eldi («Ελληνική Διατροφή», διακινεί προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών και εξάγει. Στην Eldi συμμετέχει και η ΠΑΣΕΓΕΣ με 12%). Μακαρόνια από το Κιλκίς, Νο 10, με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς: 0,52 ευρώ το μισό κιλό.

Ακολουθούμε τον διάδρομο απέναντι από τα ψυγεία. Ρύζι και όσπρια. Αλήθεια, πόσο πάει το ρύζι; Μια γρήγορη έρευνα αγοράς και έχουμε και λέμε: από 1,30 ευρώ και πάνω ανάλογα με το brand και φυσικά, αν επιλέξετε ρύζι με ετικέτα σουπερμάρκετ, μπορείτε να το βρείτε και 0,67. Είναι ελληνικό; Κάποια ναι. Αν σας έλεγαν ότι θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα πακέτο ρύζι με 0,50 λεπτά και να πάρετε και ένα επιπλέον πακέτο, πώς θα σας φαινόταν; Δυσπιστία για την ποιότητα. Ορθώς. Αν βλέπατε, όμως, ότι το ρύζι είναι ελληνικό από την Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, παράγεται και συσκευάζεται εκεί;

Το ρύζι της Χαλάστρας είναι φημισμένο. Πρώτη φορά καλλιεργήθηκε το 1952 από την Υπηρεσία Πειραματικών Εργων Μακεδονίας και κάποιους ιδιώτες. Λέγεται ότι ρύζι έσπερνε και ο Στέλιος Καζαντζίδης που είχε νοικιασμένα 80 στρέμματα, ο οποίος μάλιστα τραγούδησε το 1958 στις αποθήκες ρυζιού του πρώτου αγροτικού συνεταιρισμού της περιοχής μαζί με τη Μαρινέλα!

Στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης καλλιεργείται το 70% της πανελλήνιας αγοράς ρυζιού. Το ρύζι Χαλάστρας εξάγεται και στην Ευρώπη και ορισμένες ξένες εταιρείες μάς το σερβίρουν στο πιάτο με το δικό τους brand name, φυσικά με πολύ ανεβασμένη την τιμή του.

Η υπεύθυνη του καταστήματος Ελισάβετ Σκιαδά μάς ξεναγεί, περιγράφοντας αναλυτικά τι περιέχει το κάθε ράφι, όπως κάνει και με τους πελάτες της. «Το έχω δοκιμάσει και είναι πολύ καλό», λέει και θυμίζει παλιές εποχές με τον παντοπώλη της γειτονιάς.

Στα σουπερμάρκετ «Επιλογή» υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων που προέρχονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς όπως: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα της εταιρείας ΤΡΙΚΚΗ (Συνεταιριστική Βιομηχανία Γάλακτος Τρικάλων), την ΕΛΒΟ της Μαγνησίας, λάδι από τη Σητεία, τα ελληνικά χιώτικα τυριά «Μαστέλο», προϊόντα καθαρισμού κ.λπ. Συμφέρουσες τιμές ίσως να μην βρείτε στα οπωροκηπευτικά, καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι μαζικές παραγγελίες, κάτι που αναμένεται να επιλυθεί στο άμεσο διάστημα, με πρώτα τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα από την Κρήτη.

«Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε βάλει στα ράφια 400 ελληνικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λεωνίδας Καρύγιαννης. Αυτό θα μπορούσε να είχε ήδη γίνει αν πολλοί από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας είχαν τη δυνατότητα επεξεργασίας αλλά και συσκευασίας του προϊόντος τους, όπως για παράδειγμα το αλεύρι Δομοκού. Φαίνεται, όμως, ότι και αυτός είναι ένας από τους στόχους της «Επιλογής».

Η συζήτηση μαζί του περιστρέφεται και στον κοινωνικό χαρακτήρα των αγροτικών συνεταιρισμών και αναρωτιόμαστε κατά πόσον αυτός διατηρείται πέρα από τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, διότι οι πελάτες έχουν την επιλογή και αγοράς gourmet τοπικών προϊόντων που η τιμή τους δεν διαφέρει και πολύ από τα υπόλοιπα σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με τον Λ. Καρύγιαννη, στους δήμους όπου υπάρχει η «Επιλογή» έχει υπογραφεί συμφωνία με τους δημάρχους, με βάση την οποία παρέχονται ειδικές τιμές σε κοινωνικά αδύναμες ομάδες. Θα μπορούσε η «Επιλογή» να είναι μία μορφή «κοινωνικής οικονομίας»; Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διατροφής φαίνεται ότι το πιστεύει: «Στηρίζουμε αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αποδεικνύουμε ότι το ποιοτικό προϊόν δεν είναι κατ' ανάγκην ακριβό, δίνουμε στον καταναλωτή προϊόντα τα οποία ποτέ δεν θα κατάφερναν να φτάσουν στα ράφια των μεγάλων σουπερμάρκετ και αναδεικνύουμε ξεχασμένα προϊόντα», υποστηρίζει.

Κάποιοι παρομοιάζουν την «Επιλογή» με τον Δαυίδ και τον Γολιάθ και άλλοι μιλούν γι' αυτήν με διθυράμβους. Πριν φύγουμε, γεμίζουμε το καλάθι με βιολογικά προϊόντα, καλό και φθηνό ελληνικό γάλα και με χυμούς της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, πάμε στο ταμείο με απορία και βγαίνουμε από την πόρτα χωρίς να μας κυνηγά... η ενοχή της κατανάλωσης. Τώρα, αν είναι ηθική όπως διατείνεται ή δίκαιη η κατανάλωση, θα δείξει...

*Είναι γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών δύσκολα έφταναν στα ράφια των σουπερμάρκετ. Από τη μία η κακοδιαχείριση ορισμένων και από την άλλη οι μονοπωλιακές-ολιγοπωλιακές αγορές τα κρατούσαν μακριά από τον καταναλωτή, ο οποίος πλέον θέλει να αγοράζει φθηνά ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Ετσι δημιουργήθηκε μια νέα πραγματικότητα όχι μόνον για τους παραγωγούς αλλά και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ορισμένες από τις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν πλουτίσει από το ρύζι του Πακιστάν, το οποίο και πουλάνε ως ελληνικό!

Πηγή ΕΦΗΜ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18.9.2011
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ



ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΗΔΗ

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ- ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ 17
ΚΟΛΩΝΟΣ- ΑΡΓΟΥΣ Κ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΩΝΙΑ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ- ΑΒΕΡΩΦ Κ ΠΟΝΤΟΥ 14
ΙΛΙΟΝ- ΑΙΑΝΤΟΣ 59

H δύναμη της συσπείρωσης

Μια πρώιμη πρακτική εφαρμογή προσυνεταιριστικών δράσεων, είναι η μαζική προμήθεια ειδών διατροφής από πολυπληθή οργανωμένη ομάδα καταναλωτών, μόνο από ένα Super Market για κάθε μήνα, αυτό που θα έχει κάνει την καλύτερη έκπτωση, μετά από διαπραγματεύσεις με όλα τα Super Market.

Σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού Σελφ Σέρβις Ιούλιος 2008 Νο.375, κάθε οικογένεια διαθέτει κατά μέσω όρο 353 ευρώ τον μήνα για την αγορά ειδών Super Market. (τιμές προ κρίσης).

Με την συσπείρωση 3.000 οικογενειών μπορεί να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο σχεδόν 1.059.000 ευρώ το μήνα, ενός πολύ ελκυστικού ποσού για κάθε αλυσίδα Super Market που θα ήθελε να είναι ο μοναδικός αποδέκτης αυτού του κεφαλαίου.
Τον επόμενο μήνα ξαναγίνονται οι διαπραγματεύσεις προσδοκώντας ότι κάποιο Super Market το οποίο έχασε όλους αυτούς τους «πελάτες» τον προηγούμενο μήνα θα κάνει αυτή την φορά μεγαλύτερη έκπτωση για να τους κερδίσει.
Οι διαδοχικές μηνιαίες διαπραγματεύσεις προφανώς θα έχουν ως αποτέλεσμα την διαδοχική πτώση των τιμών.

Λουκάς Μπρέχας
για το μη κερδοσκοπικό Δίκτυο
Κοινωνικής Αλληλεγγύης &
Περιφερειακής Ανάπτυξης
www.diktio-kapa.dos.gr
Μια γέφυρα για την προώθηση στον τόπο μας
του συνεταιριστικού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου
το οποίο έχει στο επίκεντρό του τις ανάγκες των ανθρώπων
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Ο Σπόρος: Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο

Κατεβαίνοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη Σπύρου Τρικούπη 21, λίγο πριν φτάσεις στην πλατεία των Εξαρχείων, θα δεις το Σπόρο. Μοιάζει με ένα απλό μαγαζί που πουλάει καφέδες, κακάο, τσάι, ζάχαρη, ζυμαρικά, σοκολάτες, κουλουράκια και απορρυπαντικά. Μοιάζει, αλλά τι είναι;

O καφές ήρθε απευθείας από τον αυτόνομο ζαπατίστικο συνεταιρισμό Ssit Lequil Lum στην Τσιάπας στο Μεξικό, έναν από τους τέσσερις συνεταιρισμούς καφέ στην πιο φτωχή πολιτεία της χώρας, στους οποίους συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.500 παραγωγοί. Σε συνεργασία με ένα μικρό οικογενειακό καφεκοπτείο, σημαντικό τμήμα του καφέ που διακινείται μέσω του Σπόρου ψήνεται και συσκευάζεται στην Αθήνα.

Αγοράζω σημαίνει στηρίζω

Ο ζαπατιστικός καφές διακινείται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από συλλογικότητες ανθρώπων και συνεταιρισμούς εναλλακτικού εμπορίου, που νιώθουν αλληλέγγυοι με τα αιτήματα των Ζαπατίστας για δημοκρατία, ειρήνη και δικαιοσύνη και επιλέγουν να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα τους.

Αυτό το αλληλέγγυο δίκτυο προμηθεύεται κάθε χρόνο αρκετές εκατοντάδες τόνους ζαπατιστικού καφέ, χωρίς καμιά διαμεσολάβηση κερδοσκοπικών εταιρειών, σε τιμή που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνήθως εξευτελιστική της αγοράς.

Ο καφές διακινείται έξω από τα κυρίαρχα εμπορικά κυκλώματα, σε δεκάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους, που συνειδητά επιλέγουν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια.

Από τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση του καφέ, ένα σημαντικό ποσό επιστρέφεται και στηρίζει τις αυτόνομες ζαπατιστικές δομές. Πέρα από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των παραγωγών, η λειτουργία των συνεταιρισμών ενδυναμώνει συνολικά τις ιθαγενείς κοινότητες, καθώς μέρος των εσόδων τους ενισχύει και τις υπόλοιπες αυτόνομες δομές, όπως τα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας.
http://reviews.in.gr/diafora/socialeconomy/article/?aid=1231127639

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, η τελευταία αυτή μορφή, άτυπη, αλληλέγγυας οικονομίας εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία κυρίως υπό πειραματική περισσότερο μορφή.
Είναι τα συστήματα τοπικών ανταλλαγών, τα τοπικά κοινωνικά ή παράλληλα νομίσματα (ή συμπληρωματικά), για παράδειγμα η Τράπεζα Χρόνου Αττικής, που ξεκίνησε ως μια γυναικεία πρωτοβουλία το 2006 το ΕΤΕΜ Μαγνησίας, ο Οβολός στην Πάτρα που δημιουργήθηκε από μια πρωτοβουλία ενός επιχειρηματία για να τονώσει τη ρευστότητα σε μικρές τοπικές επιχειρήσεις (και θυμίζει το WIR του μεσοπολέμου στην Ελβετία). Επίσης,

Τα ανταλλακτικά δίκτυα σπόρων, όπως το Πελίτι (στο Παρανέστι Δράμας),
Το Λόγω Τιμής,
Τα χαριστικά δίκτυα και Παζάρια, όπως είναι το Χάρισε το, το Δώσε και Πάρε, το freecycle
Διάφορα ιδιόμορφα συστήματα, όπως είναι το Μoneyback system στο Ηράκλειο Κρήτης
Τα συνεταιριστικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, όπως είναι το Παγκάκι στο Κουκάκι,
Η κολεκτίβα Ν.Γουινέα, το Lunch Street Party, το Terra Verde,
Το εναλλακτικό ισοδίκαιο εμπόριο Σπόρος,
Ο Σκόρος (δίκτυο ανταλλαγής ρούχων) και άλλα.
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός σχολείου και φέτος τα παιδιά Ρομά Λαμίας – Ανθήλης – Περαίας

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο
των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)

καταγγέλλει πως τα παιδιά Ρομά του καταυλισμού στα Νταμάρια Λαμίας, του οικισμού της Ανθήλης και του καταυλισμού Περαίας ούτε φέτος έγιναν δεκτά στα σχολεία, αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν διόρισε το [...]απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό όπως το ΕΠΣΕ επιβεβαίωσε σε σημερινές τηλεφωνικές επαφές. Ο αποκλεισμός τους από την εκπαίδευση για τον οποίο έχουν υποβληθεί από το ΕΠΣΕ τρεις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνεχίζεται και ας έχουν αναλάβει την πρόσβαση και υποστήριξη της εκπαίδευσης πανεπιστημιακά προγράμματα με αδρή χρηματοδότηση και από την ΕΕ και ας υπάρχει Ιατροκοινωνικό Κέντρο στη Λαμία. Προφανώς όλοι αυτοί οι φορείς δεν επιθυμούν να αντιπαρατεθούν με τις ρατσιστικές τοπικές κοινωνίες και το Υπουργείο Παιδείας που συνδράμει στον αποκλεισμό με το μη διορισμό εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση στοιχεία του ΕΠΣΕ, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτιος Μακρής έστειλε επείγουσα έγγραφη παραγγελία με αριθμό πρωτοκόλλου 720 της 22 Φεβρουαρίου 2011 στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών «να επιμεληθούν για την πάταξη του φαινομένου του αποκλεισμού των Ρομά από τη δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να εξαλειφθεί η φοβική για τα παιδιά των Ρομά αντίληψη και να διασφαλισθεί η ανεμπόδιστη και η χωρίς αποκλεισμό ή διακρίσεις ισότιμη ένταξή τους σ’ όλες τις δομές του Κράτους» (βλπ. Δελτίο Τύπου των ΣΟΚΑΔΡΕ της 21 Μαρτίου 2011: «Καταλυτική παρέμβαση Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για εκπαιδευτικό αποκλεισμό Ρομά» στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2011_files/ghm1384_eisagelia_areiou_pagou_ekpaidefsi_roma_greek.doc). Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Λαμίας και Θεσσαλονίκης προφανώς τον αγνόησαν…
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...