Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Να σπάσουν τώρα οι προκαταλήψεις απέναντι στους Ρομά Τα παιδιά τους έχουν ίσα δικαιώματα στην μόρφωση

Έντονη κριτική των Οικολόγων Πράσινων στην επιστολή του δημάρχου για αναστολή του εκπαιδευτικού προγράμματος

Το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των τσιγγάνων που ζουν στην περιοχή μας έχει λάβει διαστάσεις και αποτελεί κυρίαρχο θέμα των ημερών. Οι ανακοινώσεις των Συλλόγων Γονέων των πέντε Σχολείων, τα κείμενα και οι απειλές ότι θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά και η επιστολή του Δημάρχου κ Κοτρωνιά στην αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Γεννηματά για την αναστολή του προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών, αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Δείχνουν πόσο ισχυρές είναι οι[...] προκαταλήψεις στην κοινωνία της Λαμίας για τους Ρομά και η αδυναμία να αντιληφθούν όλοι ότι οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις και φυσικά ότι τα παιδιά τους έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση. Δείχνουν τη χρόνια έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της πολιτείας για να αντιμετωπιστούν ως ένα βαθμό αυτά τα θέματα.

Ουσιαστικά όμως στις αιτιάσεις των Συλλόγων Γονέων και στην ίδια την επιστολή του Δημάρχου απαντά ευθέως η ίδια η Υπουργός. Στον χαιρετισμό της πριν λίγες μέρες η κ. Φ. Γεννηματά στην εναρκτήρια εκδήλωση της εκστρατείας DOSTA! (3/2/2011) για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του ρατσισμού κατά των Ρομά τόνισε την ανάγκη να σπάσουν αυτές οι προκαταλήψεις στην ελληνική κοινωνία. “Να πούμε «αρκετά», φτάνει πια με τα στερεότυπα για τους Ρομά συμπολίτες μας.”

Αναφερόμενη δε άμεσα στο θέμα που προέκυψε στη Λαμία, χωρίς να κατονομάζει, είχε πει: «Ακόμη και σήμερα λανθασμένες αντιλήψεις για τους Ρομά και το χαρακτήρα των προβλημάτων τους, οδηγούν συχνά σε κοινωνικές αντιδράσεις, όπως καταλήψεις σχολείων, στα οποία πρόκειται να φοιτήσουν Ρομά μαθητές ή σε ενυπόγραφες προς το Υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρίες Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο μας αφορούσε στην εγκύκλιο που αποστάλθηκε φέτος στα σχολεία και ενθάρρυνε τους διευθυντές να μην παρακωλύουν την εγγραφή παιδιών Ρομά, λόγω έλλειψης πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας».

Οι αντιδράσεις που προέκυψαν αφορούν δυστυχώς λογικές κοινωνικών διακρίσεων και περιθωριοποίησης, που «…καθιστούν το δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση απαγορευμένο για εκείνους τους συμπολίτες μας που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας και απομόνωσης σε αυτοσχέδιες κατοικίες..». Άρα «…τα παιδιά Ρομά, που δεν έχουν μόνιμη κατοικία, πρέπει να περιμένουν να γραφτούν στο σχολείο, όταν οι οικογένειές τους θα έχουν αποκτήσει μόνιμη κατοικία»!!(από την ομιλία της κ. Γεννηματά)

Μεγάλο ατόπημα θεωρούμε οι Οικολόγοι Πράσινοι την επιστολή του δημάρχου Λαμιέων προς την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, όπου ζητά αναστολή του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών των Ρομά μέχρι οι γονείς τους να δεχτούν να μετεγκατασταθούν στην Καμηλόβρυση.

Ο Δήμαρχος ενήργησε για ένα τόσο σοβαρό θέμα στα όρια της αμφισβήτησης των ίδιων των συνταγματικών επιταγών και μάλιστα χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ειδικά στο θέμα της μόνιμης κατοικίας γνώριζε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, ενώ το Σύνταγμα δεν αναφέρει πουθενά ότι στη μόρφωση συμμετέχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες που έχουν μόνιμη επίσημη κατοικία.

Αλλά το σημαντικότερο για μας ατόπημα του Δημάρχου είναι η τακτική του εκβιασμού που ακολουθεί, βάζοντας τα μικρά παιδιά ως μοχλό για να πιέσει τους γονείς τους να δεχθούν την μετεγκατάστασή τους. Ή πηγαίνετε στην Καμηλόβρυση ή τα παιδιά σας δεν θα μάθουν γράμματα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Δήμαρχος να καθιστά θύματα τα παιδιά, με όρους εκβιασμού, των όποιων επιλογών των γονιών τους.

Η Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων