Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Η ανεργία στην Ισπανία μας δείχνει ... το δρόμο, που έχουμε να διανύσουμε


Αυτά τα δημοσιεύματα δεν είναι μεν ευχάριστα, αλλά μας δείχνουν και το τί μας περιμένει। Άμεση υποχρέωση όλων των ενεργών πολιτών και των υπευθύνων φορέων είναι η οργάνωση έτσι των τοπικών κοινωνιών προκειμένου το "κοινωνικό κράτος" να παραμείνει όρθιο, ό,τι κι αν συμβεί στους δείκτες της οικονομίας. Υγεία, παιδεία, απασχόληση: οι τρεις βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους πρέπει να είναι στόχος όλων μας στο επίπεδο της "πρόληψης". Οι προνοιακές υπηρεσίες είναι στο επίπεδο της αντιμετώπισης - καταστολής των δυσάρεστων καταστάσεων. Ας ξεκινήσει ένας διάλογος για το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από τους ενεργούς πολίτες. Παραδείγματα:
- στον τομέα της δημόσιας υγείας - υγεία για όλους, που βασικός παράγοντας είναι το νοσοκομείο.
- στον τομέα της δημόσιας παιδείας, φαίνεται θα πληγεί καίρια η φροντίδα των μικρών παιδιών, θα πληγούν οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί
- στον τομέα της απασχόλησης, η ανεργία τσακίζει κόκαλα! Γραφεία ανέργων παντού, ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, σύνδεση με την τοπική κατανάλωση, ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά προιόντα για την τοπική αγορά. Ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αγροτικής παραγωγήςΙσπανία: «Θερίζει» η ανεργία, πέρασε το 20%
Πλήττει τον έναν στους πέντε πολίτες.

Αυξήθηκε και πάλι η ανεργία στην Ισπανία, φθάνοντας στο τέλος του 2010 το 20,33%, στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Κατά συνέπεια, η ανεργία δεν [...]μειώθηκε παρά μόνο για ένα τρίμηνο, το τρίτο του 2010, περνώντας για λίγο κάτω από το όριο του 20%, στο 19,79%. Το ποσοστό της ανεργίας στο τέλος του 2010 ξεπέρασε το όριο του 19,4% που είχε θέσει η κυβέρνηση και ανεβαίνει και πάλι σε επίπεδο ρεκόρ.

Ο αριθμός των ανέργων ανερχόταν στο τέλος του 2010 στα 4,697 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή 121.000 άτομα περισσότερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και 370.100 άτομα περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το INE.

Η άνοδος της ανεργίας δεν έχει σταματήσει από το καλοκαίρι του 2007, καθώς η Ισπανία επλήγη σκληρά από την έκρηξη της στεγαστικής φούσκας. Η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το τέλος του 2008 και η ανάκαμψη δεν είναι παρά εξαιρετικά διστακτική.

Το ποσοστό ανεργίας είναι διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο υπουργός Εργασίας προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι θα χρειασθούν «τρία ή τέσσερα χρόνια για την επάνοδο στα ποσοστά προ της κρίσης».

Η κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα προς τα επάνω τις προβλέψεις της για το 2011, αναμένοντας τη διαμόρφωση του ποσοστού της ανεργίας στο 19,3%, έναντι 18,9% προηγουμένως. Η πρόβλεψη για το 2012 είναι 17,5% και για το 2013, 16,2%.

Δύο αριθμοί προκαλούν ανησυχία. Η ανεργία στους κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 40% και ο αριθμός των νοικοκυριών όπου κανένα μέλος δεν έχει απασχόληση φθάνει το 1,3 εκατομμύρια.