Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Οι Γερμανοί διαδηλώνουν για την «τρέλα των ενοικίων»

Οι Γερμανοί διαδηλώνουν για την «τρέλα των ενοικίων»

Σάββατο, 06 Απριλίου 2019 09:41
 
UPD:10:07
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+
Κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων, που έχει εκτινάξει τα ενοίκια στα ύψη, καταγγέλουν κάτοικοι του Βερολίνου και άλλων μεγάλων πόλεων της Γερμανίας. Σήμερα προγραμματίζονται διαδηλώσεις ανά τη χώρα με σύνθημα «τέλος στην τρέλα των ενοικίων». 
Στο Βερολίνο τα
ενοίκια έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία και οι διαδηλωτές, που αναμένεται να συγκεντρωθούν το μεσημέρι στην Αλεξάντερπλατς, καταγγέλουν εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia, οι οποίες έχουν αγοράσει χιλιάδες κτίρια εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές.
«Ο νέος ιδιοκτήτης είναι γνωστός εδώ, διαθέτει περισσότερα από 1.500 διαμερίσματα και πρόκειται ξεκάθαρα για επιχείρηση.  Αγοράζει και πουλά με τα χρήματα επενδυτών, οι οποίοι φυσικά επιθυμούν τη μέγιστη δυνατή απόδοση» εξηγεί στο Reuters ο 75χρονος Χανς φον Μέιντελ, o οποίος μένει στο ίδιο σπίτι επί 45 χρόνια. Το κτίριο στο οποίο μένει άλλαξε ιδιοκτήτη και φοβάται ότι θα πάθει ό,τι και άλλοι χιλιάδες Βερολινέζοι: ακύρωση του μισθωτηρίου του, ανακαίνιση του κτιρίου και στη συνέχεια νέα εκμίσθωσή του με μεγάλη αύξηση στο ενοίκιο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Το 2018 η Vonovia αύξησε το μέσο ενοίκιό της κατά 4,2%. Η εταιρεία διαθέτει σχεδόν 350.000 διαμερίσματα.
Στο μεταξύ οργανώνεται μια εκστρατεία προκειμένου να πειστεί η δημαρχία του Βερολίνου να απαλλοτριώνει τις εταιρείες που διαθέτουν περισσότερες από 3.000 κατοικίες. Η αίτησή της πρέπει να συγκεντρώσει σε πρώτη φάση 20.000 και στη συνέχεια 170.000 υπογραφές ια να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα.
Πηγή: Reuters