Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

"ΕΠΙΛΟΓΗ": Από το χωράφι στο ράφι

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕ είναι μια αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης με το διακριτικό τίτλο ‘ΕΠΙΛΟΓΗ’, η οποία συστάθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2010 και δημιουργήθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ.
Το core business (κεντρικός στόχος) είναι η προώθηση προϊόντων που παράγονται από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις μικρές παραγωγικές μονάδες.
Αυτό βέβαια δεν υποδηλώνει ότι η αλυσίδα αυτή θα προμηθεύεται μόνο προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών ή ότι στα ράφια της θα υπάρχουν άκριτα προϊόντα που σαν κοινό σημείο θα έχουν την παραγωγική τους μονάδα να είναι πρωτοβάθμιος ή δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός.

Οι φορείς που συμμετείχαν για Χτην υλοποίηση του project είναι:
1. η Ελληνική Διατροφή Coop Α.Ε., η οποία έχει και το management,
2. η ΠΑΣΕΓΕΣ,
3. 12 πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί όπως είναι η ΕΑΣ Βόλου, η ΤΡΙΚΚΗ, η ΣΚΟΣ ΑΣΕ, η ΕΑΣ Λαμίας, η ΕΑΣ Λακωνίας, η ΕΑΣ Μεσσηνίας, ο Αγρ. Συν/μός Χαλάστρας, η ΕΑΣ Καβάλας, ο Οιν. Συν/μός Τυρνάβου, η ΕΑΣ Σητείας, η ΑΣΚΓΕ Τυχερού Έβρου, και η ΕΑΣ Έβρου.,

Η αλυσίδα αυτή προμηθεύεται το σύνολο των επωνύμων προϊόντων για το σύνολο των κατηγοριών του καταναλωτικού προϊόντος με ένα βασικό κριτήριο που θα διαφοροποιεί την συγκεκριμένη αλυσίδα από τις υπόλοιπες και συνάμα θα εξυπηρετεί τον βασικό σκοπό της δημιουργίας της αλυσίδας αυτής, που είναι η είσοδος συνεταιριστικών προϊόντων καθώς και προϊόντων μικρομεσαίων παραγωγικών μονάδων στην ελληνική αγορά. Τα περισσότερα B και C brands θα αντικατασταθούν με προϊόντα παραγόμενα από συνεταιριστικούς φορείς και πολλές φορές όπου αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και τα A brands από ανάλογα προϊόντα. Τέτοιες κατηγορίες μπορεί να είναι το ελαιόλαδο ή το ρύζι στις οποίες κατηγορίες τα συνεταιριστικά προϊόντα θα μπορούσαν επάξια να αντικαταστήσουν αυτά των επωνύμων και δημοφιλών προϊόντων και να συγκριθούν σε επίπεδο τιμής με τέτοια αποτελέσματα που να αλλάξουν τον προϊοντικό χάρτη προς όφελος των συνεταιρισμών. Με άλλα λόγια θα δημιουργηθεί μια επώνυμη αλυσίδα soft discount αντικαθιστώντας μέρος των private label με αγροτικά συνεταιριστικά προϊόντα.

Επισημαίνουμε ότι τα αγροτικά προϊόντα που υπάρχουν στα καταστήματά μας δεν είναι μόνο των συνεταιρισμών οι οποίοι είναι μέτοχοι – ιδρυτικά μέλη της εταιρείας μας, αλλά και άλλων συνεταιρισμών και μεμονωμένων παραγωγών οι οποίοι θέλουν να βάλουν τα προϊόντα τους στα ράφια μας. Τα προϊόντα αυτά είναι σαφώς υψηλότερα σε επίπεδο ποιότητας, και χαμηλότερα σε επίπεδο τιμών.

Οι χαμηλότερες τιμές των προϊόντων αυτών βασίζονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν χονδρέμποροι μεσολαβητές στη συνεργασία μας με τις πρωτογενείς παραγωγικές μονάδες, καθώς για εμάς βασικό κριτήριο είναι η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος να είναι ανάλογη της τιμής του ώστε να υπάρχει μία τίμια σχέση τιμής-ποιότητας.

Όσον αφορά στο κωδικολόγιο των αγροτικών συνεταιριστικών προϊόντων που μπορεί το κοινό να βρει στα ράφια μας, ενδεικτικά σας παραθέτουμε τα παρακάτω:

- ρύζι και όσπρια από επιλεγμένους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (π.χ. Αγρ. Συν/μός Χαλάστρας Α’, ΕΑΣ Καβάλας κ.α.),
- γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά και γάλα) από Συνεταιριστικές Παραγωγικές Μονάδες (π.χ. ΕΒΟΛ, ΤΡΙΚΚΗ κ.α.),
- στις κατηγορίες των κρασιών και των λαδιών θα βρείτε εξαιρετικές ποικιλίες από Ενώσεις Οινοποιητικών Συν/μών και Αγροτικών Συνεταιρισμών αντίστοιχα (π.χ. ΕΑΣ Λακωνίας, ΕΑΣ Μεσσηνίας, ΕΑΣ Σητείας κ.ά.)

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι ο ρόλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ως το τριτοβάθμιο όργανο αγροτικών συνεταιρισμών, είναι ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνεργασία της αλυσίδας καταστημάτων Ελληνική Διατροφή-ΕΠΙΛΟΓΗ με τούς αγροτικούς συνεταιρισμούς στο σύνολο τους.