Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Σε πείσμα των καιρών, δεν έχουν λείψει αυτοί που τολμούν

Ελαιόλαδο «Ειρήνη»: Tο βραβευμένο ελαιόλαδο της Λέσβου

Δυο δάσκαλοι απ’ το Πλωμάρι παράγουν με βιολογικές μεθόδους τo εξαιρετικό φρουτώδες ελαιόλαδο Eιρήνη, το οποίο έχει κατακτήσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Ο Νίκος και η Μύρτα Καλαμποκά, δύο δάσκαλοι από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, παράγουν και εξάγουν το δικό τους βιολογικό ελαιόλαδο από το 2008, με ετήσια παραγωγή 10 τόνων.

Με 7.000 ορεινές ρίζες, τη στήριξη από την πολύτεκνη οικογένειά τους και χωρίς καμία επιδότηση, κατάφεραν [...]
μόλις σε δύο χρόνια να αποσπάσουν 5 βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων του Biol στην Ιταλία και του Mario Solinas στην Ισπανία.

Η αγάπη για τη βιολογική καλλιέργεια και το πάθος του Νίκου τούς βοήθησαν να προχωρήσουν. Οταν το 1996 αγόρασαν τα κτήματα, όλοι τούς έλεγαν τρελούς, γιατί ήταν άγρια ρουμάνια. Λίγα χρόνια μετά, το προϊόν που βγαίνει από αυτά τα ίδια εδάφη πληροί όλα τα κριτήρια για την κατηγορία «Beyond Extra Virgin», διάκριση που αποσπούν σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στην Καλιφόρνια.

«Μου δημιουργήθηκε μια ελπίδα διαβάζοντας την ιστορία τους, γιατί είναι δύο δάσκαλοι με πολύτεκνη οικογένεια που κατάφεραν τόσα πολλά. Και, βέβαια, το ελαιόλαδο που παράγουν είναι beyond extra virgin, που δείχνει πολύ προωθημένη γνώση», είπε η πανεπιστημιακός κ. Αντωνία Τριχοπούλου απονέμοντάς τους το βραβείο ποιότητας του Γαστρονόμου το 2010.

«Σε πείσμα των καιρών, δεν έχουν λείψει αυτοί που τολμούν να ποντάρουν στην πρωτοτυπία, στην ποιότητα και στην κατασταλαγμένη σοφία της παράδοσής μας», τόνισε ο κ. Καλαμποκάς, δικαιολογώντας έτσι την επιτυχία τους.



Εχοντας αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην εγχώρια αγορά, διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους σε εξαγωγές στη Δανία και τη Νορβηγία. Στην Ελλάδα το ελαιόλαδο πωλείται σε δύο καταστήματα στη Λέσβο, σε ένα κατάστημα στην Άνδρο και σε ένα εξειδικευμένο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη, ενώ μπορεί κανείς να το παραγγείλει και από τους ίδιους.



Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες του ελαιολάδου Ειρήνη: Νίκος Καλαμποκάς, Πλωμάρι Λέσβου, τηλ.: 22520-32.875.