Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Εργαστήρι "μη βίαιης επικοινωνίας" στη Λαμία

Σας προσκαλούμε στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΜΗ - ΒΙΑΙΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" που θα πραγματοποιηθεί από τους "Λοκρούς στο Δάσος" - με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας- τις ημέρες Τετάρτη 21 Μαρτίου (α' μέρος) και Δευτέρα 26 Μαρτίου ( β΄μέρος) 2012 στις 18:30 στο ξενοδοχείο Σαμαράς

Πληροφορίες(εδώ) και δηλώσεις συμμετοχής:

Κιτσικόπουλος Δημήτρης (μέλος των Λοκρών στο Δάσος) 6973957010
Καλλέργη Γεωργία (μέλος της Π.Ε.Π.ΛΑ.) 6946285099 διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η κατάργηση των μεσαζόντων είναι μια πράξη ζώντων

Κυρία και αθίγγανος επιπλέων εν Μαλιακώ, θολώ και μολισμένω:
-Πατάτε κύριε;
-Όχι κυρά μου, εγώ κιλίμια χαλιά!

Το «Κίνημα της Πατάτας» δεν έχει φτάσει ακόμα στο απόγειό του…

Όταν φτάσει, οι πατάτες θ’ απογειώνονται απ’ τα χέρια των καταναλωτών - που θα τις έχουν σε τιμή συμφέρουσα αγοράσει απ’ τους παραγωγούς, που θα τις έχουν πουλήσει με σωστό κέρδος (κάτι σα fair play) - και θα προσγειώνονται στα κεφάλια των πολιτικών (ή Λαμιώτικα: πουλητικών…), που μας έφτασαν εδώ.

Μέχρι τότε το κίνημα θα έχει πλαισιωθεί από ντομάτες - που φθάνει και η σεζόν - ή αγγουράκια, αλλά και γαλακτοκομικά που οργανώνονται οσονούπω.

Επί τέλους οι Έλληνες καταλαβαίνουμε ότι η σβουριχτή είναι καλύτερη απ’ την αρπαχτή!

Οι μέχρι πρότινος κατ’ επάγγελμα φοροειπράκτορες, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να εισπράξουν κι ακατέργαστα γνήσια Ελληνικά προϊόντα• κι όχι μόνο το αντίτιμό τους που λυμαίνονταν τόσα χρόνια! Και για οικονομία στα μεταφορικά, ας σημαδέψουμε κατ’ ευθείαν στο αδηφάγο στόμα τους.

Το θολό τοπίο της ελληνικής πολιτικής θα ξεκαθαρίσει όταν θα βλέπουμε πού πατάμε και πού υπάρχει κινούμενη άμμος (που σηκώνει τόνους ψήφων με ψεύτικες υποσχέσεις και πατάει (-πατάτε κύριε;)) στα κορμιά των ψηφοφόρων, για να περάσει τα μνη- μνη-μνημόνια που τους αποδεκατίζουν σκυμμένους μες το βούρκο.

Η κατάργηση των μεσαζόντων είναι μια αληθινή πράξη ζώντων.
Αν μάλιστα καταργήσει και τα ζώντα ζώα που καβάλησαν τους ανθρώπους τόσα χρόνια και καταργήσει την καβάλα γενικώς, προωθώντας την αυτοδιαχείριση, τότε θα’ ναι μια πράξη αθόρυβα, ειρηνικά κι αναίμακτα πιο επαναστατική από κάθε πολιτική, που αναλίσκεται σε λόγια...

Πατάτε, λοιπόν, και σε λίγο... θα πετάτε!

Μη Ράμνος
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ: "Ο φυσικός πλούτος της Οίτης και η διαχείρισή του"

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης θα πραγματοποιήσει,
το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 10 π.μ. στο Αμφιθέατρο της
Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.)
Λαμίας, ημερίδα με θέμα «Ο φυσικός πλούτος της Οίτης και η
διαχείρισή του».

Σας επισυνάπτουμε για ενημέρωσή σας την πρόσκληση και το πρόγραμμα
της ημερίδας.

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΙΤΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Λουτρά Υπάτης
Ταχ. Κωδ.: 35016
Τηλ./Fax: 22310 59007
e-mail: oiti@otenet.gr
web: http://oiti.gr
Πληροφορίες: Ανθούλα Καστανιώτη
Περιβαλλοντολόγος
Υπεύθυνη Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης Κοινού

διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Λαμία: οι πολίτες οργανώνονται από μόνοι τους!

http://www.lamiareport.gr
Οι πολίτες ξεπέρασαν τις συλλογικότητες και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες από μόνοι τους. Τα μηνύματα, που έρχονται στο LR, είναι ότι κυρίως μέσα από τους χώρους εργασίας, οργανώνονται και καταγράφουν τις παραγγελίες , ενώ στην συνέχεια αναζητούν μέσα από το ίντερνετ επαφή απ΄ευθείας με τους παραγωγούς για να πετύχουν τις καλύτερες τιμές. Κατ΄ αρχήν οι συνάδελφοι μεταξύ τους και μετά ο γνωστός του γνωστού, ο συγγενής, ο κουμπάρος και πάει λέγοντας...Τις 3 τελευταίες ημέρες έχουν παραγγελθεί πολλοί τόνοι πατάτας και όλοι ψάχνονται και για άλλα προϊόντα...

Οι πληροφορίες θέλουν το κίνημα της "πατάτας" στη Φθιώτιδα να έχει ξεκινήσει από τους πυροσβέστες, όπου τα μπλοκάκια με τις παραγγελίες έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά, ενώ φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλες υπηρεσίες και κλάδους..

"Βαρεθήκαμε να περιμένουμε..γιατί σε άλλους νομούς τα καταφέρνουν και οργανώνονται. Εμείς εδώ στις πλατείες είμαστε 50-100 άτομα και τσακωνόμαστε μεταξύ μας ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Τον κόσμο που πεινάει δεν τον ενδιαφέρουν τα κόμματα. Το μόνο που θέλουν είναι πρωτοβουλίες και πρακτικές λύσεις για να πάρουν μια ανάσα στα οικονομικά τους, αφού καθημερινά νιώθουν να πνίγονται..", έλεγε στο LR, ένας απλός πολίτης.

Κάλεσμα για την Τετάρτη

ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΑΚΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα των συνανθρώπων μας από την Κατερίνη οι οποίοι διέθεσαν πατάτα στη μισή τιμή ερχόμενοι απ΄ευθείας σε επαφή με παραγωγό από το Νευροκόπι (75 τόνοι σε 20 ώρες μέσω διαδυκτίου!!!) αχρηστεύοντας τον μεσάζοντα, πάμε όλοι μαζί να οργανώσουμε τις δικές μας δράσεις αυτομείωσης των τοκογλυφικών τιμών στα αγροτικά μας προϊόντα.

Καλούμε λοιπόν όσους παραγωγούς της περιοχής μας και όσους καταναλωτές ενδιαφέρονται, την Τετάρτη στις 8 το βράδι στο Εργατικό Κέντρο, να έρθουν για να βρούμε μαζί τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσουμε την αυτοδιάθεση βρώσιμων καταρχάς αγροτικών προϊόντων (όπως πατάτα, λάδι, ρύζι) μέσω απ΄ευθείας παραγγελιών από τους καταναλωτές. Στην προσπάθεια αυτή θα χρειαστεί η συμμετοχή, το μυαλό και οι προτάσεις όλων. Είμαστε όμως σίγουροι ότι σύντομα θα μπορέσουμε να διαθέσουμε προϊόντα σε αληθινές τιμές σε έναν ανοιχτό χώρο στην πόλη μας. Κόντρα στην εξαθλίωση, την πείνα και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που επιβάλλουν οι «δανειστές» σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του ντόπιου δικτατορικού καθεστώτος, ορθώνουμε το δικό μας τείχος αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και αυτοπροστασίας. Δεν θα μας τρελάνουν αυτοί, θα τους τρελάνουμε εμείς!

Οι Συλλογικότητες της Λαμίας (ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΛΑΜΙΑΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΕΠΑΜ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΕΜ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ , ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ και όλοι οι αυτόνομοι ενεργοί πολίτες της Φθιώτιδας)
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Και ελαιόλαδο χωρίς μεσάζοντες

Σαν «βροχή» πέφτουν τα αιτήματα πολιτών για αγορά φθηνών και ποιοτικών προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες, στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, μετά το επιτυχημένο «πείραμα» της πατάτας. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας κινείται πλέον στο ρυθμό των ίδιων των πολιτών, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της Κώστας Τζομίδης, εξηγώντας ότι ήδη προλειαίνεται το έδαφος προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς ελαιολάδου απευθείας από τους παραγωγούς, με στόχο να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και να φτάσει το προϊόν στα νοικοκυριά σε πολύ χαμηλές τιμές. Όπως εξήγησε, σε έρευνα που διεξήχθη μέσω της ιστοσελίδας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, οι πολίτες, σε ποσοστό 54,8% επέλεξαν το ελαιόλαδο ως το προϊόν που θα επιθυμούσαν να διακινηθεί κατά τον ίδιο τρόπο με την πατάτα. Στη λίστα των προτιμήσεων των πολιτών συγκαταλέγονται, επίσης, τα εξής προϊόντα: αλεύρι (10,7%), μακαρόνια (8,5%), φασόλια (7,9%), ρύζι (7,4%), πατάτες (3,8%) κρεμμύδια (3,1%), φακές (2,3%) και ρεβίθια (1,5%). Μάλιστα, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα φασόλια, όπως ανέφερε ο κ. Τζομίδης, η Ομάδα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με παραγωγό των Πρεσπών και δεν αποκλείεται- εφόσον οι συζητήσεις ευοδωθούν- τα φασόλια να φτάσουν στα χέρια των ενδιαφερόμενων καταναλωτών ως και 50% φθηνότερα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τζομίδης, σε κάθε συμφωνία που συζητείται, προτού κλείσει οριστικά, η ομάδα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι τα προϊόντα που διανέμονται στους καταναλωτές είναι υψηλής ποιότητας. «Κοιτάμε τα πιστοποιητικά των παραγωγών, ενώ, εάν κριθεί αναγκαίο, ιδίως για τη διάθεση ευπαθών προϊόντων, δεν αποκλείεται να καταφύγουμε για αναλύσεις ακόμα και στο Χημείο του Κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το προσεχές Σάββατο 3 Μαρτίου, οπότε και θα παραδοθούν άλλοι 75 τόνοι πατάτας σε 1.100 οικογένειες της Κατερίνης και πολίτες γειτονικών Νομών. Αντίστοιχη δράση οργανώνεται και στη Βέροια, όπου τα μέλη της «Οικολογικής Ομάδας Βέροιας» θα διαθέσουν πατάτες με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή. Αθήνα, Βόλος, Λάρισα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται, επίσης, πολύ κοντά στο να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις. ΑΠΕ, TVXS διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...