Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η στροφή στην αγροτική καλλιέργεια από νέους ανθρώπους

Anthea's: Πώς 4 άνθρωποι άφησαν την Αθήνα για να στραφούν στην αγροτική καλλιέργεια στη Τζια

antheas
catwalk
antheas
catwalk
Η Καλλιόπη, ο Νικόλας, ο Όθωνας και η Βερούσκα δεν είχαν καμία σχέση με την καλλιέργεια και προέρχονταν όλοι από εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα. Πριν, δύο περίπου χρόνια, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τολμήσουν την αγροτική καλλιέργεια σε ένα κυκλαδίτικο νησί, τη Τζια. Τα προϊόντα Anthea's μπορεί να ξεκίνησαν από την καλλιέργεια του φραγκόσυκου, αλλά κατέληξαν να έχουν μία μεγάλη γκάμα από ελληνικά προϊόντα, όπως αμύγδαλα, μέλι, θαλασσινό αλάτι, μελισσοκέρι, φακές και πολλά άλλα.
Πότε ξεκίνησε το Anthea's;
Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αν και στο μυαλό μας υπήρχε περίπου 3 με 4 χρόνια. Νιώθαμε την ανάγκη να φύγουμε από την Αθήνα. Προερχόμαστε όλοι από διαφορετικά πεδία και θέλαμε να απομακρυνθούμε από την πρωτεύουσα και να ασχοληθούμε με κάτι που έχει να κάνει με την ευζωία, δηλαδή να προσφέρουμε στον άλλον καθαρά πράγματα. Να εκμεταλλευτούμε όλα αυτά που μπορεί να προσφέρει ακόμα η ελληνική γη, που έχουμε ακόμα καθαρά εδάφη και νερά σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Έτσι, αρχίσαμε να ψαχνόμαστε και ανακαλύψαμε έναν μαγικό κόσμο στην Τζια.
Γιατί διαλέξατε την Τζια για τις καλλιέργειες σας;

Διαλέξαμε την Τζια γιατί είναι κοντά και γιατί τα νερά της είναι ακόμα καθαρά. Έχουμε ελέγξει και έχουμε κάνει μελέτες στα χώματα, τα νερά της για να ξέρουμε ότι είναι απαλλαγμένη από βαρέα μέταλλα, ψεκασμούς και χημικά και προσπαθούσαμε να βρούμε καλλιέργειες που κάνουν καλό στον άνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα θέλαμε να μείνουμε στα ελληνικά φυτά. Σκεφτήκαμε πάρα πολλά και καταλήξαμε στα φραγκόσυκα γιατί είναι ένα μαγικό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες, ανόργανα μέταλλα και αποτελεί το φάρμακο της φύσης για τον Διαβήτη τύπου 2, αφού περιέχει μία πηκτίνη που εμποδίζει το έντερο να απορροφά σάκχαρα και βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης. Όταν τα διαβάσαμε αυτά ενθουσιαστήκαμε. Το αιθέριο έλαιο που βγάζει έχει φοβερές ιδιότητες. Επειδή η Τζια είναι ένα νησί που θέλεις να κάνει καλλιέργειες που δεν απαιτούν πολύ νερό για να μη στερέψεις και τον υδροφόρο ορίζοντα, βρήκαμε ότι το φραγκόσυκο είναι ιδανική περίπτωση.
Πώς προέκυψαν τα υπόλοιπα προϊόντα σας;
Ξεκινήσαμε με τα φραγκόσυκα και στη συνέχεια ακολούθησαν και τα υπόλοιπα προϊόντα μας. Τα κτήματα που επιλέξαμε έτυχε να έχουμε μέσα αμυγδαλιές, και συγκεκριμένα αμυγδαλιές με αυτήν την παλιά ελληνική ποικιλία με το μικρό αμύγδαλο. Τα δέντρα μας δεν τα ποτίζουμε, ούτε τα ραντίζουμε. Ποτίζονται από τις βροχές, με αποτέλεσμα να βγάζουν αυτό το πολύ μικρό, αρωματικό αμύγδαλο. Επίσης, οι λόφοι μας ήταν γεμάτοι θρούμπια, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, οπότε πιστοποιήσαμε και όλα τα βότανα και από του χρόνου θα μπορούμε να διαθέτουμε και βότανα, όχι βέβαια σε μεγάλες ποσότητες γιατί θέλουμε να τα κρατήσουμε όπως τα βγάζει η φύση και να μην παρέμβουμε. Τα μελίσσια ήρθαν ως μία φυσική εξέλιξη. Η Τζια είναι ο παράδεισος της μέλισσας. Δεν γίνονται ψεκασμοί, δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και η μέλισσα τρέφεται με ό,τι βγάζει η ελληνική γη. Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μέλι για δική μας κατανάλωση εντυπωσιαστήκαμε τόσο πολύ με το αποτέλεσμα και με τα φοβερά προϊόντα της μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη και η γύρη και αρχίσαμε να το ψάχνουμε λίγο παραπάνω. Συνεργαστήκαμε με πολύ έμπειρους μελισσοκόμους. Το μέλι είναι ένα από τα προϊόντα που είναι υπό εξαφάνιση γιατί, δυστυχώς, τα μελίσσια μειώνονται, υπάρχει νοθεία και αλλοίωση της ποιότητας.
Ποια είναι η φιλοσοφία του Anthea's;
Να επιστρέψουμε στις ρίζες, να γευτούμε γεύσεις όπως αυτές όταν ήμασταν μικροί και αρώματα από τα παιδικά μας χρόνια και να διαφημίσουμε τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική φύση στο εξωτερικό. Ένα μεγάλο τμήμα του Anthea's είναι αφιερωμένο στο να διαφημίσει την ελληνική φύση και να την προβάλλει, μέσα από blogs, συνταγές και προτάσεις με προορισμούς που μπορούν να επισκεφτούν οι ξένοι. Θέλουμε να φτιάξουμε τον κόσμο της Anthea's που θα βοηθάει να γευτείς και να γνωρίσεις την Ελλάδα. Έχουμε πολλά προϊόντα από πολλούς μικρούς παραγωγούς που σέβονται την ελληνική γη και θέλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να προβάλλουμε τα προϊόντα μας και την χώρα μας. Έχουμε θαλασσινό αλάτι από τα Κύθηρα, που το μαζεύουν με το χέρι από τις βραχονησίδες όταν θα μπει μέσα η θάλασσα το καλοκαίρι. Το καθαρίζουν με το χέρι και είναι απόλυτα αγνό προϊόν που μυρίζει θάλασσα. Το μότο μας είναι «from earth to you», δηλαδή τα δώρα της γης στον άνθρωπο.
Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από το όνομα Anthea's και το λογότυπό σας;
Ανθέα ήταν ένα από τα προσωνύμια της θεάς Ήρας, στο Αιγαίο και στην Κρήτη που θεωρείτο η θεά της γονιμότητας και της ευφορίας. Το επιλέξαμε γιατί είναι ένα πολύ εύκολο όνομα να το θυμηθούν οι ξένοι, υπήρχε όλος αυτός ο ρομαντισμός της θεάς Ήρας και της γονιμότητας. Στη συνέχεια ψάχναμε να βρούμε το λογότυπο που θα συνόδευε το όνομα. Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε αρχαίες παραστάσεις ανθρώπων που συνέλεγαν καρπούς και βρήκαμε σε ένα νεολιθικό σπήλαιο στην Ισπανία μία εικόνα που είναι ταυτόσημη με τη μελισσοκομία και είναι μία γυναίκα που μαζεύει μέλι. Αυτή τη γυναίκα προσπαθήσαμε να φέρουμε στη σύγχρονη εποχή και η εικόνα που έχουμε αντιπροσωπεύει τη χαρακτηριστική κίνηση που κάνει όποιος συλλέγει καρπούς, απλά το δικό μας πρόσωπο είναι γυναίκα!
Μιλήστε μου λίγο για τις συσκευασίες σας
Θέλαμε ένα ύφασμα που να μη μυρίζει, να είναι οργανικό και να μην έχει ίχνος συνθετικού υλικού. Σκεφτείτε ότι τα σακουλάκια στις συσκευασίες τα φτιάχνουν γυναίκες στην Τζια το χειμώνα, τα ράβουν το χέρι. Ο σπάγκος είναι κερωμένος με κερί μέλισσας. Το κάθε καρτελάκι λέει μία ιστορία και και διηγείται κάτι από την αρχαία Ελλάδα και τα κουτιά μας είναι από ανακυκλώσιμο χαρτί. Οι ετικέτες μας είναι διαφανείς γιατί θέλουμε να φαίνεται μέσα το προϊόν.
Πώς ήταν να ξεκινά κανείς ένα τέτοιο εγχείρημα εν μέσω κρίσης;
Αυτό είναι το κομμάτι που αποθαρρύνει τον περισσότερο κόσμο, αφού θέλει πολύ πείσμα για να καταφέρεις να ξεπεράσεις τη γραφειοκρατία και τη χαρτούρα της Ελλάδας. Έχουμε ζήσει περίεργα πράγματα με τη γραφειοκρατία και τον συντονισμό. Ειδικά εμείς που είμαστε σε ένα νησί και τα χαρτιά μας βγαίνουν στη Σύρο ή τη Νάξο. Σκεφτήκαμε ότι δύο πράγματα έχει να πουλήσει η Ελλάδα εκτός από τον ορυκτό της πλούτο, τις παραγωγές της και τον τουρισμό, πράγματα που στο εξωτερικό συνδυάζονται με τον αγροτουρισμό. Είναι πολλοί οι ξένοι που μας ρωτούν εάν κάνουμε αγροτουρισμό, ας πούμε. Μπορεί να βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν πράγματα.
Πού μπορεί να τα βρει κανείς;
Η πρώτη μας παραγωγή, το 80% έφυγε στο εξωτερικό. Έχουμε στείλει στην Αγγλία, στην Ελβετία, στην Ισπανία, στην Αμερική και τώρα μιλάμε με το Χονγκ Κονγκ. Τώρα ετοιμάζουμε το eshop μας, αλλά μπορεί να μας βρει κανείς από τη σελίδα μας στο Facebook και σε επιλεγμένα καταστήματα.
Στους ξένους, ποιο προϊόν κάνει μεγαλύτερη εντύπωση;
Το μέλι! Τους αρέσει πάρα πολύ και ειδικά το μέλι από ρείκι.