Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Μαυρομαντήλα: «Στη μέση του πουθενά κόβω το σημείο. Δεν υπάρχει τίποτε τριγύρω. Τελείως αφιλόξενο»

Μαυρομαντήλα: «Στη μέση του πουθενά κόβω το σημείο. Δεν υπάρχει τίποτε τριγύρω. Τελείως αφιλόξενο»,
μου γράφει μια φίλη, με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας με θέμα: «Ενημέρωση - συζήτηση - λήψη αποφάσεως επί της πρότασης της Κυβέρνησης, σχετικά με τη φιλοξενία πολιτών τρίτων χωρών, αιτούντων άσυλο, στην περιοχή της «Μαυρομαντήλας». Ανοίξαμε με κάποιους φίλους μια τέτοια συζήτηση και ως εκ τούτου καταθέτω τις σκέψεις μου για να δούμε τι μπορεί να προκύψει. Ο διάλογος είναι απαραίτητος, γιατί πράγματι το ζήτημα είναι πολύ
σοβαρό.

Αναμφισβήτητα η αιτία της δημιουργίας των μεγάλων προσφυγικών ροών είναι ο πόλεμος, που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με την ευθύνη των συγκεκριμένων παγκόσμιων χωροφυλάκων και συμφερόντων. Είναι ο (Τρίτος) Παγκόσμιος Πόλεμος, τις επιπτώσεις και τις συνέπειες του οποίου καλούμαστε όλοι να υποστούμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο: είτε αυτές λέγονται τρομοκρατικές ενέργειες, είτε ανθρώπινα δικαιώματα, είτε διαρκής ροή μεταναστών και προσφύγων, είτε φόβος και αβεβαιότητα για το μέλλον, είτε παράλογες στρατιωτικές δαπάνες. Το πρόβλημα άρα των προσφύγων είναι γνωστό, όπως γνωστές είναι οι πηγές και οι αιτίες, αλλά και οι υπεύθυνοι του προβλήματος, τους οποίους πρωτίστως οφείλουμε να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε. Οφείλουμε να αναδείξουμε το ζήτημα της ειρήνης ως το πρώτο καθήκον του κάθε πολίτη, της κάθε χώρας και της κάθε κυβέρνησης, ολόκληρης της παγκόσμιας κοινωνίας. ΕΙΡΗΝΗ!

Σε ό, τι αφορά στο επίμαχο ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων στη Φθιώτιδα, οφείλουμε καταρχήν, ως υπεύθυνοι πολίτες, να σταθούμε ενωμένοι στην πλευρά της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και να απαιτήσουμε λύσεις σύμφωνα με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Οι κλειστές δομές για τους πρόσφυγες και τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» είναι μέθοδοι εξόντωσης, που θα στιγματίσουν μακροπρόθεσμα τη δημοκρατία και την ανθρωπιά μας. Οι αριθμοί που ακούγονται -δύο χιλιάδες έχουν αποφασίσει να είναι οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες- αφορούν ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ κι όχι νούμερα αντικειμένων ή, κατά κάποιους δυστυχώς, νούμερα «υπανθρώπων». Οι φωνές επίσης που ακούγονται, προσπαθούν με κάθε τρόπο να πυροδοτήσουν τα ξενοφοβικά ένστικτα των πολιτών, πράγμα που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες στο μέλλον για όλους μας.

Οι χώροι που θα φιλοξενηθούν αυτοί οι συνάνθρωποί μας πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες ανάγκες και να είναι ανοιχτοί στην τοπική κοινωνία. Όχι δημιουργία γκέτο και στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η καλύτερη λύση είναι το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα σε αρκετές πόλεις με επιτυχία. Άμεσα να επαναλειτουργήσει και να γίνει διασπορά σε όλο το νομό, σε σπίτια και ξενοδοχεία, με τη δυνατότητα της διασύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες, με τη δυνατότητα της εκπαίδευσης των παιδιών και της σταδιακής -γιατί όχι;- ενσωμάτωσης και στην τοπική οικονομία. Η θετική εμπειρία των Αλβανών μεταναστών είναι σχετικά πρόσφατη. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και τίποτα να χάσουμε. Αντίθετα μάλιστα.

Η επιμονή κάποιων να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες μόνο στα όρια του Δήμου της Λαμίας, υποκρύπτει διάφορα. Αναγκαστικά παραπέμπει σε στρατόπεδο και κλειστή δομή, με στρατιωτική διοίκηση και φύλαξη, που είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα και με το πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε, όπως επανέλαβαν και οι βουλευτές στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ. Παραπέμπει επίσης σε οικονομίστικα ζητήματα, όπως: ποιος θα έχει την ευθύνη των fast track έργων και των διορισμών και ποιοί θα ανταμειφθούν με ποια ανταλλάγματα. Αυτά τουλάχιστον λέγονται στις συζητήσεις.
Αν ευσταθούν αυτά, είναι κατακριτέα. Μόνο η διαφάνεια και η συμμετοχή των πολιτών, αλλά και εκπροσώπηση των ίδιων των προσφύγων, μπορεί να αποτρέψει αυτές τις φήμες.

Τελικά ας κρατήσουμε το: “Ο πόλεμος είναι πράγμα πολύ τρομερό. Αν είχατε δει μια μονάχα μέρα του πολέμου, θα παρακαλούσατε το θεό να μην ξαναδείτε ποτέ τη φρίκη του”. [Άρθουρ Ουέλινγκτον]

Λαμία, 13/1/2020

Στέφανος Σταμέλλος
https://www.facebook.com/stefanos.stamellos