Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

«Κοινωνική κινητικότητα» προσωρινής ή και μόνιμης εγκατάστασης απόρων και αστέγων στην περιφέρεια

 
του Στέφανου Σταμέλλου*

Ζούμε σήμερα την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει κυρίως τον πληθυσμό των πόλεων και ακόμα περισσότερο τον πληθυσμό της Αθήνας. Το φαινόμενο θα ενταθεί, όσο η χρόνια ανεργία παρατείνεται και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα κρατήσει σε βάθος χρόνου. Αφορά ανθρώπους που έχουν χάσει τα όνειρά τους, την αξιοπρέπειά τους, και ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης.

Από την άλλη, το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι και παραμένει πρόβλημα παραγωγής και κατανάλωσης. Η παραγωγή υπολείπεται των αναγκών με αποτέλεσμα, πολλά προϊόντα, ακόμα και στον τομέα της διατροφής, προϊόντα πρώτης ανάγκης, να εισάγονται. Η ύπαιθρος και τα χωριά της ορεινής και της ημιορεινής Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υποστεί σημαντική μείωση του πληθυσμού τους λόγω της εσωτερικής κυρίως μετανάστευσης. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε: από τη μια η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού των πόλεων, κυρίως οι πρωτεύουσες των νομών, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, κι από την άλλη παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τομέα της παραδοσιακής μεταποίησης, εγκαταλείφθηκαν και ολόκληρες περιοχές μαράζωσαν.

Διαπιστώνεται
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Το αεροπλάνο της Ευρώπης έχει τρελό πιλότο!

ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠ’ ΤΟΝ ΛΟΥΜΠΙΤ

Το αεροπλάνο της Ευρώπης έχει τρελό πιλότο!
Η ελίτ της Ευρώπης που εκφράζεται απ’ τη γραμμή σας κ Σόιμπλε τσιγκουνεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα - χώρα της ευρωζώνης - και ζητάει μεταρρυθμίσεις εξαθλίωσης για το λαό της, ενώ θα έπρεπε να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει αυτήν, αλλά και τις χώρες που εξαθλίωσαν οι άγριοι ληστρικοί της πόλεμοι, παρέα με τις ΗΠΑ, για τα πετρέλαια και τις άλλες πρώτες ύλες στο Ιράκ, το Αφγανιστάν  και την Αφρική.

Οι περίφημοι "χειρουργικοί” βομβαρδισμοί που
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η στροφή στην αγροτική καλλιέργεια από νέους ανθρώπους

Anthea's: Πώς 4 άνθρωποι άφησαν την Αθήνα για να στραφούν στην αγροτική καλλιέργεια στη Τζια

antheas
catwalk
antheas
catwalk
Η Καλλιόπη, ο Νικόλας, ο Όθωνας και η Βερούσκα δεν είχαν καμία σχέση με την καλλιέργεια και προέρχονταν όλοι από εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα. Πριν, δύο περίπου χρόνια, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τολμήσουν την αγροτική καλλιέργεια σε ένα κυκλαδίτικο νησί, τη Τζια. Τα προϊόντα Anthea's μπορεί να ξεκίνησαν από την καλλιέργεια του φραγκόσυκου, αλλά κατέληξαν να έχουν μία μεγάλη γκάμα από ελληνικά προϊόντα, όπως αμύγδαλα, μέλι, θαλασσινό αλάτι, μελισσοκέρι, φακές και πολλά άλλα.
Πότε ξεκίνησε το Anthea's;
Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αν και στο μυαλό μας υπήρχε περίπου 3 με 4 χρόνια. Νιώθαμε την ανάγκη να φύγουμε από την Αθήνα. Προερχόμαστε όλοι από διαφορετικά πεδία και θέλαμε να απομακρυνθούμε από την πρωτεύουσα και να ασχοληθούμε με κάτι που έχει να κάνει με την ευζωία, δηλαδή να προσφέρουμε στον άλλον καθαρά πράγματα. Να εκμεταλλευτούμε όλα αυτά που μπορεί να προσφέρει ακόμα η ελληνική γη, που έχουμε ακόμα καθαρά εδάφη και νερά σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Έτσι, αρχίσαμε να ψαχνόμαστε και ανακαλύψαμε έναν μαγικό κόσμο στην Τζια.
Γιατί διαλέξατε την Τζια για τις καλλιέργειες σας;
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...