Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Φωτοβολταϊκά αντί για λαϊκισμό στα χαμηλά εισοδήματα

Μπορεί το κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού να έχει κυριολεκτικά καταποντιστεί τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προσιτό για τα νοικοκυριά που ανήκουν στη χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα.
Κι αν στην Ελλάδα η χρηματοδότηση των οικιακών φωτοβολταϊκών πέρασε εξολοκλήρου από τις επονομαζόμενες “συστημικές” τράπεζες σε άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες υφίστανται μια σειρά εργαλείων όπως για παράδειγμα η ηλιακή χρηματοδοτική μίσθωση (solar leasing).
Το Ηλιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Τζωρτζ Ουάσιγκτον παρουσίασε μια μελέτη με τίτλο “Γεφυρώνοντας το Ηλιακό Εισοδηματικό Κενό” η οποία υπογραμμίζει ότι πολλά αμερικανικά νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα δεν μπορούν να επενδύσουν στον ήλιο διότι απλώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Επίσης, πολλοί δεν είναι ιδιοκτήτες των κατοικιών τους και έτσι δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στη στέγη τους.

διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τί είναι "αποπληθωρισμός", που ακούγεται συνέχεια αυτές τις μέρες

Αποπληθωρισμός είναι ουσιαστικά το αντίθετο του πληθωρισμού.

Είναι μία κατάσταση στην οποία ο μέσος όρος των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, αντί για να ανεβαίνουν κάθε χρόνο, πέφτουν. Δηλαδή στον αποπληθωρισμό, έχουμε μείωση του πληθωρισμού.

Σε σύγκριση με τον αντιπληθωρισμό όμως, έχουμε σταδιακή μείωση των επιπέδων του πληθωρισμού ο οποίος όμως παραμένει πάντοτε με θετικό πρόσημο.

Για παράδειγμα, αν ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου ήταν 2%, αλλά ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου είναι 1.7% τότε λέμε ότι έχουμε αποπληθωρισμό (disinflation).

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι βάζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο: εξαιτίας του, ο κόσμος δεν αγοράζει περιμένοντας οι τιμές να πέσουν κι άλλο (και εξαιτίας των μειωμένων του εισοδημάτων εξαιτίας αυτού), με αποτέλεσμα να έχουμε επιβράδυνση των επενδύσεων όπως επίσης και οι πωλητές να μειώνουν κι άλλο τις τιμές τους (εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης).

Αυτό συμβαίνει συνέχεια με αποτέλεσμα η οικονομία να υποβαθμίζεται (λιγότερες πωλήσεις σε πιο χαμηλές τιμές, άρα: λιγότερα έσοδα και για το κράτος, μείωση μισθών, απολύσεις, κλπ κλπ).

Οπότε δεν είναι κάτι καλό.
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...