Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Στο στόχαστρο της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας οι δομές κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και γενικά οι κοινωνικές δομές του Δήμου για την αντιμετώπιση της φτώχειας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Συγκεκριμένα σήμερα 13 Αυγούστου αντιπροσωπεία της Κίνησης με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Στασινό επισκεφθήκαμε τον αντιδήμαρχο Κώστα Μουστάκα και συζητήσαμε για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου καταθέτοντας και τις δικές μας προτάσεις και σκέψεις για τη βελτίωση της.

Με λίγα λόγια, και σύμφωνα με την ενημέρωση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει περίπου 150 ωφελούμενους, οι οποίοι έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τον Κανονισμό και έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. Τα δικαιολογητικά αυτά επανεξετάζονται δύο φορές το χρόνο κάθε εξάμηνο.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι ανοιχτό δύο (2) μέρες το μήνα για τη διανομή των ειδών και λειτουργεί με τη φροντίδα των πέντε (5) εργαζομένων, που έχουν προσληφθεί με 2ετή σύμβαση μέσω της Φθιωτικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης για τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών. Οι ανάγκες σε είδη και τρόφιμα είναι συνεχείς, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της πόλης και τις προσφορές των συμπολιτών μας.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών από το ξεκίνημά της έβαλε ως βασικό στόχο της δράσης της την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και προτείναμε την ίδρυση αυτών των κοινωνικών δομών για ανακούφιση των άπορων συμπολιτών μας, διαβλέποντας πως, στη σημερινή δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά συγκυρία, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θα οδηγούνται στην εξαθλίωση και την φτώχεια. Υποστηρίζαμε και τότε, όπως και τώρα, πως η Αυτοδιοίκηση έχει το ηθικό και κοινωνικό καθήκον να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην οικονομική εξαθλίωση και να βοηθήσει να σταθεί «όρθιο» το κοινωνικό κράτος της πρόνοιας. Ο δήμος, όντας ο πιο κοντινός στον πολίτη φορέας, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα συντηρούν και θα δυναμώνουν την κοινωνική συνοχή.

Τονίσαμε στον αντιδήμαρχο ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τους πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι, κρατώντας καθημερινά ανοιχτό το Κοινωνικό Παντοπωλείο, να προσπαθήσουν να έρθουν πιο κοντά στους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη, και να προβάλουν με κάθε τρόπο τη λειτουργία του και τη λειτουργία των άλλων κοινωνικών δομών. Να συνεργαστούν γι’ αυτό με τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας, αλλά και με άλλους φορείς, όπως τα ΚΑΠΗ και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να γίνει γνωστή με κάθε τρόπο σε όλους τους δημότες του Δήμου η λειτουργία όλων των δομών, ακόμα και με σποτ στα ΜΜΕ και την αξιοποίηση των social media. Να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελουμένων καθώς και η λίστα των χορηγών επιχειρήσεων με εκδηλώσεις αλληλεγγύης και ανάλογες γιορτές

Εμείς είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ
Της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ένα ενδιαφέρον εργαλείο

Η κοινωνική οικονομία είναι το μόνο ανάχωμα στην κρίση της οικονομίας της αγοράς. Παρατηρήθηκε και καταγράφηκε ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι κοινωνίες που είχαν αρκετές δομές της κοινωνικής οικονομίας ήταν πιο ανθεκτικές και αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση με μικρότερα προβλήματα.

Αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης, η Φιλανδία που παρουσίασε δείκτη ανεργίας μεγαλύτερο από 20%, λόγω ισχυρής διασύνδεσης με την οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης, την αντιμετώπισε επιτυχώς με την δημιουργία μέσα σε ένα χρόνο περίπου 1200 εργασιακών συνεταιρισμών. Παρεμφερώς αντιμετώπισε η Ομοσπονδιακή Γερμανία την συνένωση Δυτ & Ανατ. Γερμανίας, με μία δέσμη 400 περίπου εργασιακών συνεταιρισμών στην Ανατολική Γερμανία μέσα σε ένα χρόνο, που ανέλαβαν να συνεχίσουν να λειτουργούν μεγάλα εργοστάσια, των οποίων η αξία «πώλησης» είχε ευτελισθεί.

Το 2011, η Ελληνική Βουλή ψήφισε τον Νόμο 4019, που δημιουργεί το «εργαλείο» της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης-ΚοινΣΕπ, και που φαίνεται ότι το έχουν υιοθετήσει 130 περίπου νέες ολιγομελείς δομές στην Ελλάδα μέσα σε 1,5 χρόνο.

Την Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (29-31/7/2013) 25 συμπολίτες από το Δήμο Αχαρνών συναντήθηκαν στους φιλόξενους χώρους του Δημαρχείου Αχαρνών και ενημερώθηκαν από εκπροσώπους επιχειρηματικών δομών, που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, για τις διαδικασίες, τους σκοπούς και τα αποτελέσματα προσπαθειών και πρωτοβουλιών από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν επισημαίνουμε:

Ο Δρ Νίκος Κρημνιανιώτης (Δήμος Αχαρνών, 2132072458) παρουσίασε τις ανάγκες του Δήμου Αχαρνών, που πιθανόν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, όπως έχει ήδη συμβεί σε πολλούς Δήμους της Ελλάδος, προσφέροντας απασχόληση σε ανέργους της περιοχής τους.

Η κα Μαρία Ντούρου (Δ/ντρια Κοινωνικής Πρόνοιας, 2132072456) παρουσίασε αρκετές ΚοινΣΕπ που δημιουργήθηκαν τελευταία στην Ελλάδα και έδωσε στοιχεία σκοπών τους όπως τα δημοσιοποίησαν οι ίδιες.

Ο κ. Άρης Τσιαμτσούρης (αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, 2102434015) παρουσίασε την επιτυχημένο Συνεταιρισμό 300 Φυτωριούχων και την λειτουργία της ανθαγοράς του Συνεταιρισμού, η οποία σε ενιαίο χώρο προσφέρει 75 θέσεις και καλύπτει το 45% περίπου των πανελλήνιων συναλλαγών σε «γλαστρικά» φυτά.

Η κα Στέλλα Γκουδίνογλου (ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ, Λαγκαδάς, 6976855676) με αντικείμενο αρωματικά φυτά και προϊόντα αυτών, παρουσίασε τις πολύτιμες εμπειρίες της 6μελούς ΚοινΣΕπ τους, με έδρα στον Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, για την δημιουργία της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ. Παράγουν προϊόντα από αρωματικά φυτά, λειτουργούν κατάστημα πώλησης, έχουν εργαστήριο και ήδη ξεκίνησαν την πρώτη εξαγωγή στην Αγγλία, μετά από λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας.

Η κα Βασιλική Μωραΐτη (Εστιατόριο και παιδότοπος, 2296028989) παρουσίασε τις πραγματικές συνθήκες επιχειρηματικής δράσης στην σημερινή συγκυρία και βοήθησε πολύ δίνοντας τα κύρια σημεία προσοχής για όποιον ασχολείται με τηγανέλαια, από την εμπειρία της στον παιδότοπο «Γοργόνες & Μάγκες» στην Πάχη Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι η άμεση ανταπόκριση είναι το σημαντικότερο στοιχείο επιτυχίας μιας υπηρεσίας προς τις εστιατορικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγρΟραμα, 2310 271950) παρουσίασε την ΚοινΣΕπ Μούσες από την Κατερίνη Πιερίας, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή γλυκών από φρούτα της Πιερίας και ζυμαρικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μέλη της ΚοινΣΕπ ενεργοποίησαν τα κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής εκδίδοντας «εμπορομερίδια», δηλαδή προείσπραξη μελλοντικών αγορών, με την οποία χρηματοδότησαν την αγορά εξοπλισμού τους.

Ο κ. Βασίλης Τακτικός (Συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, 210 8813760) τονίζει ότι η κοινωνική οικονομία ως αλληλέγγυα οικονομία, είναι ένας διαφορετικός τρόπος οικονομικής δραστηριότητας για όλους τους πολίτες πέρα από την εκχρηματισμένη ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς, υπερβαίνοντας το κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των κοινωνικά αδυνάτων και τις αντινομίες του κράτους και της αγοράς. Το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινωνικής οικονομίας είναι το μειωμένο εκχρηματισμένο κόστος συναλλαγών.

Ο κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης (Διαχειριστής της ΠΕΣΚΟ) έχει δηλώσει ότι η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας είναι ένα εργαλείο υλοποίησης έργων τοπικής ανάπτυξης, ώστε οι δυνατότητες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών να μην υποκλέπτονται από ποικιλώνυμες δομές κρατικές, ΔΕΚΟ, ημικρατικές κλπ και να μπορέσει η κοινωνική οικονομία να γίνει μοχλός επίλυσης τοπικών προβλημάτων, ιδιαίτερα σήμερα.

Ο κ. Α. Κόκκοτος (oikopress.gr) έγραψε ότι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ «Συνενώνουν δυνάμεις ανθρώπων, Δημιουργούν θέσεις εργασίας, Στηρίζουν την τοπική κοινωνία». Η πολιτεία προσβλέποντας στα σημαντικά οφέλη των ΚοινΣΕπ πρόβλεψε κίνητρα, μεταξύ των οποίων:

Τις στηρίζει το κράτος στο ξεκίνημα με επιδόματα έναρξης 10.000€/άνεργο μέλος.
Το κράτος τις διευκολύνει με επιδοτούμενα τραπεζικά δάνεια, εγγυήσεις κλπ
Δεν φορολογούνται τα κέρδη τους (που έχει ανασταλεί, ελπίζουμε μόνο λόγω κρίσης,)
Αναπτύσσονται σε ένα ξεχωριστό δικό τους χώρο με χαμηλό ανταγωνισμό.
Συμμετέχουν & αξιοποιούν άμεσα πόρους εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων
Συνάπτουν προνομιακά προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους, Περιφέρειες και το κράτος.

Μεταξύ άλλων παρουσιάσθηκαν πετυχημένες Συνεταιριστικές-συνεργατικές από όλο τον κόσμο, με βίντεο που έστειλε το Δίκτυο Κοινωνικής Οικονομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης (Δίκτυο Κ.Α.Π.Α. www.diktyo-Kapa.gr, 6972404946)
1. Βιομηχανικό χυτήριο εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γαλλία, Νορμανδία, Aisle, που χρεοκόπησε το 2008, λόγω διεθνούς κρίσης, & το ανέλαβαν οι εργαζόμενοι, ως συνεταιρισμός και πάει πολύ καλά προσφέροντας και εξαρτήματα επιπλων.
2. Βιομηχανία τροφίμων (μεταλλικό νερό) στην Πολωνία, Καρπάθια, Muszyna, είναι συνεταιριστική, προσφέρει εργασία σε 61 εργαζόμενους και πολλές ακόμα στις μεταφορές. Το 1989 πέρασε από περιβάλλον κεντρικής οργάνωσης της αγοράς σε ανοικτή οικονομία, και επιβίωσε αλώβητη.
3. Στην Ιταλία, Μιλάνο από την δεκαετία του 1970 αναπτύχθηκαν οι «κοινωνικοί συνεταιρισμοί», που σήμερα είναι 10.000 σε όλη την Ιταλία, και ειδικεύονται στην προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών (πρόνοια, εκπαίδευση, ψυχολογία κλπ) και στην εργασιακή ενσωμάτωση σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. «Το σπίτι στην γειτονιά», ο Όμιλος SIS (εκκολαπτήριο επιχειρήσεων, στρατηγική), η welfare italia Solaris 6 (2011, Κέντρο υγείας) και η CGM είναι συμπράξεις συνεταιρισμών.
4. Στην Ισπανία, χώρα Βάσκων, το Mondragon είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα συνεταιριστικού ομίλου, με βιομηχανίες, περίθαλψη, τράπεζα, ερευνητικό κέντρο, πανεπιστήμιο και πάρα πολλά άλλα.

Αναφέρθηκαν ακόμα ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός βιοςcoop (www.bioscoop.gr) που δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη, καθώς και οι Συνεταιρισμοί Κ136 (www.136.gr), που έγιναν για να αναλάβουν την διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης, από την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία-ΠΡΩΣΚΑΛΟ (www.proskalo.net), η οποία υποστήριξε και την λειτουργία του ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (www.univsse.gr) στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σημαντική θεωρήθηκε και η άποψη ότι η κάθε κοινωνία έχει κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και ξεκάθαρη θέση, ότι «όλοι οι κάτοικοί της έχουν κοινό μέλλον» και έτσι χαιρετίσθηκε το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, ως ενιαία έκφραση των κατοίκων κάθε περιοχής της Ελληνικής υπαίθρου (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι Πρέβεζας, 6974111252).

Τον Σεπ 2013 οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα συστήσουν τις ΚοινΣΕΠ τους με πιθανά αντικείμενα την φροντίδα μνημείων, την αξιοποίηση τηγανελαίων, την εμπορία αγροτικών προϊόντων και άλλα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Φθιώτιδας… όχι άλλη καθυστέρηση


Μια μορφή συνεργασίας για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών

Ως Οικολόγοι Πράσινοι, στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, υποστηρίζουμε και στη Φθιώτιδα τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας και το ανθρώπινο δυναμικό που τις ασκεί.

Πιστεύουμε ότι, στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, μπορούμε αλλά και οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε τα παραγόμενα πρωτογενή και μεταποιημένα προϊόντα του τόπου, να διαφυλάξουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες κυρίως με στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα μας, παρά τη σημαντική μείωση του κόστους εργασίας σε σχέση µε τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε, έχει χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα ως χώρα µε σημαντικές δυνατότητες παραγωγής. Η αποφασιστική στροφή στην παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών «υψηλής προστιθέμενης αξίας», µε κανόνες και πρότυπα στην υγιεινή και περιβαλλοντική αντίληψη, με προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, θα μπορούσε ίσως να βελτιώσει σε ένα βαθμό την κατάσταση.

Μια μορφή οργάνωσης αυτής της προσπάθειας είναι το «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας», το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο να μπορέσει η κοινωνία να συμβάλει, με πιο αποτελεσματικό τρόπο, στη στήριξη και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών για μια βιώσιμη προοπτική και ευημερία και σε όφελος της τοπικής οικονομίας

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας - το οποίο λειτουργεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – μπορεί:
- να προσδώσει ταυτότητα στα προϊόντα και στις υπηρεσίες στη βάση κάποιων προδιαγραφών και διαδικασιών,
- να τα προβάλει σ’ ένα ευρύτερο κοινό,
- να δικτυώσει ομοειδείς και συμπληρωματικές επιχειρήσεις,
- να διασφαλίσει και να αναβαθμίσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και
- να διευκολύνει την προώθησή τους στην τοπική και την περιφερειακή αγορά.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνεργασία φορέων και επιχειρήσεων που μπορούν να συστήσουν ένα ευέλικτο και ελαστικό συλλογικό σχήμα. Σ’ αυτό μπορούν να συμμετέχουν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, ταβέρνες, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εργαστήρια τοπικών προϊόντων, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, ελεύθεροι επαγγελματίες που διοργανώνουν εκδηλώσεις, Δήμοι, Επιμελητήριο, Αγροτικοί και Βιοτεχνικοί Συνεταιρισμοί, συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς που διαχειρίζονται χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία.

Οι καιροί δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις και αναστολές. Χρειάζεται διαρκής αναζήτηση και δράση, αλληλεγγύη και νέες μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας είναι μια τέτοια μορφή συνεργασίας και έχουμε καθυστερήσει.

Λαμία, 2.8.2013
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...