Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σκέψεις για την πολιτιστική πολιτική στη σημερινή συγκυρία: Κινητοποίηση όλων των δημιουργικών και πνευματικών δυνάμεων και η ανάδειξη των συμμετοχικών θεσμών της πόλης

Ο πολιτιστικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και είναι αναντικατάστατος. Όμως αυτό πρέπει να αποδεικνύεται διαρκώς. Στη σημερινή ειδικά συγκυρία της ολόπλευρης κρίσης, η πολιτιστική προσφορά και δράση είναι ουσιαστικός παράγοντας άμβλυνσης και αντίδοτο της κοινωνικής κατάθλιψης και της φτώχειας.

Χωρίς αμφιβολία η εποχή άλλαξε, η ζωή μας άλλαξε, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, ο κοινωνικός ιστός είναι σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης, οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες. Ζούμε σε μια εποχή όπου η συμμετοχή και η κοινή δράση είναι “είδος εν ανεπαρκεία”, ίσως και “υπό εξαφάνιση”. Ναι, αλλά τη στιγμή που όλα αλλάζουν, είναι καιρός να αλλάξουμε κι εμείς!

Η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, γενικότερα αλλά και ειδικά σήμερα, δεν πρέπει να λειτουργεί γραφειοκρατικά στον πολιτισμό, κυρίως με τη λογική “του καθήκοντος” ή “να δείξουμε ότι γίνονται εκδηλώσεις”. Αντίθετα, πρέπει να ενσωματώνει στην πολιτιστική πρακτική θέματα της σύγχρονης κοινωνίας και της συγκυρίας, όπως: ο ελεύθερος χρόνος των πολιτών και η καθημερινότητα του άνεργου, η ψυχαγωγία των νέων, οι μετανάστες, τα προβλήματα της οικογένειας και οι κοινωνικές σχέσεις μέσα στην κρίση, η τάση για απομόνωση του άνεργου και του απολυμένου, τα μεγάλα ζητήματα της αλληλεγγύης και όλα αυτά μέσα από τις τέχνες, τη γνώση, την επιστήμη.

Στη Λαμία η εκτίμησή μας είναι ότι απουσιάζει μια τέτοια σαφής και ολοκληρωμένη πολιτική και σχέδιο. Ένα σχέδιο που να αγκαλιάζει το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου και να έχει ένα ξεκάθαρο στόχο και μόνιμο χαρακτήρα με βάση τη συγκυρία. Αντίθετα, όλα τα θέματα που αφορούν το πολιτιστικό πεδίο «τρέχουν» ως να μη συμβαίνει τίποτα, με τον ίδιο ρυθμό αυτό της προηγούμενης δεκαετίας. Το προδίδει αυτό η εμφάνιση της πόλης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η άναρχη και άτσαλη ρύπανση μέσα και γύρω από την πόλη με αφίσες συμπαθών τραγουδιστριών και τραγουδιστών είναι αυτό που κυριαρχεί, δίνοντας στους επισκέπτες το στίγμα της αισθητικής και λειτουργώντας καταλυτικά στο υποσυνείδητο του δημότη, ιδιαίτερα των νέων.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο σήμερα η διαμόρφωση ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος δράσης, που να κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου μας, να χρησιμοποιεί τα μέσα, τους χώρους και τις υποδομές που διαθέτει η πόλη και να αξιοποιεί την πνευματική μας κληρονομιά. Ένα πρόγραμμα που να διαρκεί όλο το έτος και να απευθύνεται σ’ ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα στους ανήμπορους και τις ομάδες που οδηγούνται στο περιθώριο. Αυτό για να γίνει πράξη απαιτείται η ενεργοποίηση των συμμετοχικών θεσμών και η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στον πολιτιστικό τομέα. Είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος.

Γι’ αυτό προτείνουμε τη συγκρότηση στην πόλη μας ενός Επίτιμου Συμβουλίου Πολιτιστικής Πολιτικής και Δράσης με στόχους: την καταγραφή του καλλιτεχνικού δυναμικού, τη συγκέντρωση των απόψεων ειδικευμένων καλλιτεχνών γύρω από την πολιτιστική πολιτική και πρακτική, τη συγκρότηση της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου από δημότες με γνώμονα την όρεξη για δουλειά και τη διάθεση του χρόνου και την ουσιαστική αναγνώριση του ρόλου των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πνεύματος. Στο Επίτιμο αυτό Συμβούλιο να συμμετέχουν όλοι, όσοι αποδεδειγμένα έχουν έργο καλλιτεχνικό: Λογοτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί και γενικότερα λόγιοι και καλλιτέχνες της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι φορέων με καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα και να εμπλουτίζεται δε διαρκώς από μέλη, που θα προτείνουν οι ίδιοι οι δημότες.

Μια φορά το χρόνο να γίνεται το Ετήσιο Συνέδριο των μελών του Συμβουλίου, στο οποίο να καταγράφονται οι απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις των επίτιμων μελών, να γίνεται απολογισμός της χρονιάς που πέρασε με αναφορά στις αδυναμίες και στις ελλείψεις υποδομών και να ορίζονται οι στόχοι και το διεκδικητικό πλαίσιο για τον επόμενο χρόνο. Να χαράσσεται το πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης για την επόμενη χρονική περίοδο στους βασικούς άξονες, πιθανά χρονοδιαγράμματα, κοινές εκδηλώσεις κλπ και να ορίζεται το επόμενο Συνέδριο ή και τα έκτακτα, αν εκτιμηθεί ότι κάποιοι λόγοι το επιβάλουν. Να διαχωρίζονται οι επιμέρους τομείς (θέατρο, κινηματογράφος, ζωγραφική, μουσική, χορός, λογοτεχνία κλπ) με σκοπό κάθε ένα μέλος να εντάσσεται αυτόματα στον τομέα του, όπου και να καλείται να ορίσει τον υπεύθυνο του τομέα με πιθανή κυκλική εναλλαγή του ρόλου. Κάθε τομέας να αναπτύσσει το δικό του πρόγραμμα μέσα στο χρόνο και να απευθύνεται στην Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου για πιθανή βοήθεια, για το συντονισμό των κοινών εκδηλώσεων, για το κλείσιμο των αιθουσών κλπ.

Με άλλα λόγια πρέπει να αλλάξει ριζικά η αντίληψη σχετικά με την πολιτιστική δράση του Δήμου. Οι δραστηριότητες πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη του μαζικού πολιτισμού, στη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων συμπολιτών μας στις γειτονιές, στις συνοικίες, τα χωριά και στα σχολεία. Να “μεταφερθεί” η ευθύνη στους μαζικούς και τους άλλους φυσικούς φορείς του πολιτισμού με την φροντίδα και την οικονομική στήριξη του Δήμου.

Τέλος, για τη σύνδεση όλων αυτών χρειάζεται η έκδοση ενός ενημερωτικού ηλεκτρονικού περιοδικού, που να ενημερώνει γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας και τις εκδηλώσεις, να δημοσιεύει απόψεις και κριτικές.

Η συνολική φιλοσοφία και στάση να είναι διεκδικητική απέναντι στα προβλήματα και ανεξάρτητη από τις προθέσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Αυτό ο Δήμος, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, καλούνται - και οφείλουν - να το σεβαστούν και να αρθούν πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και απόψεις, τις οποίες θα πρέπει να τις καταθέτουν στο Συνέδριο ως ισότιμα μέλη των άλλων επίτιμων. Ο ρόλος του Δήμου να είναι συντονιστικός και να υλοποιείται με τους υπαλλήλους – συμβούλους και την Πολιτιστική Επιτροπή.

Η πρόταση έχει ξανακατατεθεί, έχει ένα παρελθόν, ας ελπίσουμε στο μέλλον της

Λαμία, 25/2/2013

Στέφανος Σταμέλλος
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Κατάστημα Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ροδόπης

Τον φημισμένο καφέ, τα βραβευμένα κρασιά, την μπύρα, τσάι βιολογικής γεωργίας και άλλα αυθεντικά προϊόντα της περιοχής, μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στο κατάστημα του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ροδόπης, που εγκαινιάστηκε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Στόχος του Συμφώνου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρός του Χρυσόστομος Κάρρος, είναι να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα, που πολλές φορές δυσκολεύονται να βρουν δίκτυο διανομής στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της Κομοτηνής.

Μέλη του Τοπικού Συμφώνου Ροδόπης είναι, μέχρι στιγμής, 29 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο επισκέπτης του καταστήματος μπορεί να δοκιμάσει και να αγοράσει αυθεντικά προϊόντα της Ροδόπης, με γεύσεις που θυμίζουν αυτές του παλιού καιρού και μεθόδους παραγωγής που σέβονται τον καταναλωτή, πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μεταξύ αυτών, αλίπαστα από τα καθαρά νερά του Θρακικού Πελάγους, λάδι, ελιές, παραδοσιακά ζυμαρικά, μέλι, μαρμελάδες όσπρια, ρόδια, αρωματικά φυτά, όστρακα, παραδοσιακό φύλο για πίτες, όλα από παραγωγούς και επιχειρήσεις μέλη του Συμφώνου.
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης στον Δήμο Καρδίτσας

Τον τελευταίο χρόνο αναπτύχθηκαν κσι συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην πόλη μας πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου ασφαλείας και συλλογικής δράσης ως απάντηση στην πίεση και τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η συνεχιζόμενη κρίση. Οι δράσεις αυτές εντοπίζονται στους τομείς των τροφίμων, ρούχων, της ανταλλαγής και επανάχρησης ειδών, σε δράσεις συλλογικής κουζίνας κλπ. Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης, συντονισμού, ζύμωσης, εμπλουτισμού και καθιέρωσης τέτοιων δράσεων καλούμε την Πέμπτη 14/2 στις 6μ.μ. στην αίθουσα της ΤΕΔΚ (Μ. Αλεξάνδρου 34, 1ος όροφος), όσους/ες επιθυμούν να διαμορφώσουν και συμβάλουν στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και υποστήριξη κοινωνικής δομών αλληλεγγύης που έχει ανάγκη η πόλη, ο Δήμος της Καρδίτσας και οι δημότες της.

Θα διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας τεσσάρων κοινωνικών δομών:

Κοινωνικό Ιατρείο
Κοινωνικό Φαρμακείο
Κοινωνική κουζίνα και παντοπωλείο
Συλλογή ρούχων και παιδικών παιχνιδιών

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρούμε πως είναι ηλειτουργία ενός ιατρείου – φαρμακείου κοινωνικής αλληλεγγύης (όπως ήδη ισχύει σε πολλές πόλεις), που θα προσφέρει χωρίς οικονομική επιβάρυνση, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν την αναγκαία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία, με στόχο ένα δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα υγείας.

Η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση δικαιωμάτων απαιτεί πλέον συγκεκριμένες δράσεις και οργάνωση. Τα δίκτυα αλληλεγγύης είναι σήμερα απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρωπιάς μας, της συνοχής του κοινωνικού ιστού, αλλά κυρίως για την επαναθεμελίωση σχέσεων που να ξαναχτίζουν την συλλογικότητα και να αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό, τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση.

Μετατρέπουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, από φιλανθρωπία που επιδεικνύουν αυτοί που έχουν αμύθητη περιουσία ενώ μας κλέβουν, σε βαθιά πολιτική πράξη συλλογικής αντίστασης, υπενθυμίζοντας πως το συλλογικό συμφέρον είναι δυνατότερο από το ατομικό και πως υπάρχουν πράγματα που δεν πωλούνται, ούτε αγοράζονται.

Ευελπιστούμε στη συμμετοχή ατόμων αλλά και συλλογικοτήτων (π.χ. Ιατρικός, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Οικόσφαιρα, Δήμος Καρδίτσας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Εκκλησία κ.α.)

Πρωτοβουλία πολιτών για την Κοινωνική Αλληλεγγύη στην Καρδίτσα
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Διάθεση προιόντων από το Δήμο Αιγάλεω

Διάθεση προϊόντων στους δημότες και κατοίκους του Αιγάλεω από Έλληνες παραγωγούς.

Ο Δήμος Αιγάλεω λαμβάνοντας υπόψη του τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες και με σκοπό την στήριξη των νοικοκυριών, συνεχίζει την πρωτοβουλία για την διανομή αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς στα πλαίσια των δράσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Για τη διάθεση προϊόντων στις 17 Φεβρουαρίου καλούμε τους δημότες και κατοίκους του Δήμου μας που επιθυμούν να προμηθευτούν ελαιόλαδο, ζυμαρικά, πατάτες, μέλι, ρύζι, όσπρια και αλεύρι:
1. Να συμπληρώσουν το έντυπο παραγγελίας που διατίθεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www . egaleo . gr & βρίσκετε σε έντυπη μορφή σε όλα τα Δημοτικά καταστήματα.

2. Να προσέρχονται προκειμένου να συμπληρώσουν και να καταθέσουν το σχετικό έντυπο παραγγελίας: α) στο θυρωρείο του Δημαρχείου (Ιερά Οδός 364 & Κάλβου), β) στην Κοινωνική Υπηρεσία (Ελλησπόντου 7), από 17/01/2013 έως 15/02/2013, κατά τις εργάσιμες μέρες & ώρες και γ) στα 1ο, 2ο,3ο,4ο,5ο και 6ο ΚΑΠΗ στο χρονικό διάστημα από 17/01/2013 έως 15/02/2013.

3. Να το αποστέλλουν συμπληρωμένο: α) με fax στο 2105315669 και β) με e-mail στο portal @ egaleo . gr .

Η διάθεση των προϊόντων θα γίνει από τους ίδιους τους παραγωγούς. Παρατηρήσεις :
· Η παραλαβή των προϊόντων θα γίνεται με την επίδειξη του εντύπου παραγγελίας.
· Ο Δήμος δεν εμπλέκεται στην οικονομική συναλλαγή μεταξύ των παραγωγών και πολιτών.
· Προϊόντα προς διάθεση: ελαιόλαδο, ζυμαρικά (τραχανάς - γλυκός και ξινός - χυλοπίτες, κριθαράκι, λαζάνια), όσπρια οικολογικά, ρύζι, πατάτες, αλεύρι και μέλι.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας
ΣΙΓΑΛΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Tο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων

3 μέρες την εβδομάδα το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων για προσφορές

http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=7453

Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας και η συνεχής αύξηση της ανεργίας, φέρνει όλο και περισσότερους πολίτες αντιμέτωπους με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και δημιουργεί την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Θηβαίων στην προσπάθεια του να στηρίξει τους οικονομικά αδύνατους δημότες του, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους, ίδρυσε και λειτουργεί με επιτυχία το «Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο», που στεγάζεται στο παλαιό σούπερ μάρκετ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδου και Αγγελίδη.

Το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 100 οικογένειες άπορων δημοτών, στις οποίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ τρόφιμα (αλεύρι, λάδι, μακαρόνια, σάλτσες, όσπρια, ζάχαρη κα), ρούχα, υποδήματα και οικιακά είδη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από προσφορές επιχειρήσεων της περιοχής και πολιτών.

Για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί σε Σούπερ Μάρκετ του Δήμου (Μάμαλης, Γαλαξίας, ΑΒ Βασιλόπουλος, LIDL, MY MARKET, carrefour Μαρινόπουλος) –αμέσως μετά τα ταμεία τους- καλάθια με την ένδειξη «Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων», όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα, παιχνίδια, χαρτικά κτλ.

Επειδή αυτή η προσπάθεια στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις προσφορές Δημοτών και Επιχειρήσεων, το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο κάθε Δευτέρα , Τετάρτη και Παρασκευή από τις 10 μέχρι και τις 12 το πρωί, θα είναι ανοιχτό για όσους επιθυμούν να προσφέρουν γι’ αυτό το σκοπό κάποια από τα αναφερόμενα παραπάνω προϊόντα.
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Δήμος Παλλήνης: Διάθεση προιόντων χωρίς μεσάζοντες

Ολοκληρώθηκε από το Δήμο Παλλήνης ο πέμπτος κύκλος διάθεσης αγροτικών προϊόντων στα πλαίσια του προγράμματος «Χωρίς μεσάζοντες» με αποδέκτες περίπου 1.800 πολίτεςστην πλειοψηφία τους κάτοικοι του Δήμου.

Η διάθεση των προϊόντων ξεκίνησε το πρωί Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου στον παρακείμενο του κτιριακού συγκροτήματος χώρο της πρώην Expo Athens και τελείωσε νωρίς το απόγευμαμε αθρόα την προσέλευση πολιτών κάθε ηλικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή του Δήμου Παλλήνης, η ποσότητα των προϊόντων που διατέθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ξεπέρασε κατά 20% την ποσότητα που είχε δηλωθεί μέσω των αιτήσεων ενδιαφέροντος, με ενδεικτικό παράδειγμα την «απορρόφηση» της πατάτας Νευροκοπίου η οποία με τιμή πώλησης τα 0,55 λεπτά/€ έφτασε τους 20 τόνους.
http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=7458
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...